Szlávik János nem javasolja a mozik, vagy színházak nyitását

Szlávik János nem javasolja a mozik, vagy színházak nyitását

Néhány napos kedvező számokra nem lehet alapozni azt, hogy ennyire jól állunk a járványban

- mondta az ATV reggeli műsorában Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. 

Szlávik János szerint a szennyvízben mért koronavírus koncentrációja jól mutatja a járvány alakulását, de jelezte, hogy ez nem csökken kellő mértékben.

Az óvodák, bölcsődék, kisiskolák kinyitását jó döntésnek tartom mert nem a gyerekek a fő veszélyeztetettek és a szabadtéri, például a teraszok nyitása is indokolt. Azonban a színházak, mozik nyitásával már óvatosabb lennék, mert beltéren nagyon tud terjedni a vírus. Beltéren, ha egy szuperterjesztő maszk nélkül van, akár 100 embert is meg tud fertőzni

- hívta fel a figyelmet Szlávik János.

Az infektológus szerint a 16 év fölöttieket már lehet oltani 1-2 féle oltóanyaggal, de úgy vélte, a 12-16 év közöttiek oltása továbbra is vita tárgya. Nem pártolja az utóbbi korosztály oltását, a rizikócsoportba tartozókat viszont igen. Általánosságban nem pártolja a gyerekek oltását. Megjegyezte viszont, hogy ha tudományos eredmények azt mutatják, hogy be kell oltani a gyerekeket, akkor támogatni fogja. 

Egyelőre felesleges beoltani a gyerekeket. Gyerek nem lehet szuperterjesztő, azonban a 12-14 éves korosztálytól már növekszik a számuk

- tette hozzá.

Az infektológus nem javasolja, hogy keverjék az oltásokat, de szerinte nem okoz problémát, ha ez megtörténik. Úgy vélte, legkorábban őszre-télre várható a koronavírusra hatékony gyógyszer kifejlesztése.