A JP Morgan is belebukhat a Szuperligába

A JP Morgan is belebukhat a Szuperligába

A brit The Guardian című lap szerint a JP Morgan is óriásai vesztese lehet, a tiszavirág-életű labdarúgó Szuperligának, ugyanis nemrégiben lerontották az óriási amerikai pénzintézet fenntarthatósági minősítését a liga bukása után.

Mint ismeretes, az Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között hat angol és három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet a legfelsőbb politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széleskörű ellenérzés fogadta.

Mindezek után kedden a Manchester City visszalépett a szerepléstől, majd másnap a Chelsea, az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből. Ugyancsak szerdán gondolta meg magát az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan is, a Juventus pedig ekkor már az ESL megvalósítását bizonytalannak értékelte.

Az alapítóklubok közül így már csak az FC Barcelona és a Real Madrid nem változtatott az álláspontján a Szuperligát illetően.

A Guardian azt írja, hogy a Standard Ethics, amely a hitelminősítő intézetek mintájára a vállalatok fenntarthatóságát osztályozza most a JP Morgan besorolását "nem megfelelőre" minősítette. A JP Morgan volt az a cég, amely vállalta volna a Szuperliga finanszírozását. A cég sajtóhírek szerint 3,25 milliárd dollárral pénzelte volna a klubokat, amelyeknek egyenként 2–300 millió eurós bónuszt is ígért.

A Standard Ethics a leminősítést azzal magyarázta, hogy a Szuperligát többek között olyan személyek is bírálták, mint a brit miniszterelnök, Boris Johnson, a francia elnök, Emmanuel Macron, illetve az olasz elnök, Mario Draghi. A szurkolók "heves" ellenállásáról aztán nem is beszélve. 

A cég szerint a Szuperliga terve eleve sok sebből vérzett, annak létrehozása pedig szembe ment volna a fenntarthatósággal kapcsolatos bevált gyakorlatokkal, illetve a részvényesek érdekeivel is.

Jamie Dimon, a JP Morgan főnöke nemrégiben egyébként arról beszélt, hogy egy jó cég számára mindennél fontosabb a hírnév. Ráadásul arról is szót ejtett, hogy milyen fontos egy sportvállalkozás számára a helyi szurkolók fanatizmusa.

"Felháborít, ha valaki azért borít mindent, mert több pénzt tud azzal keresni. Nem akarom, hogy ezek az emberek itt dolgozzanak"

- mondta akkor. A The Guardian megkeresésére ugyanakkor nem válaszolt a JP Morgan első embere.

További szankciókra számíthatnak az angol „szakadárok”

A Premier League irányítói felszólították az Európai Szuperligába (ESL) jelentkezett hat futballklub vezetőit, hogy távozzanak az angol bajnokság bizottságaiból.

A Sky Sport csatorna csütörtöki értesülése szerint Richard Masters PL-ügyvezető közölte az Arsenal, a Manchester United, a Chelsea, a Liverpool és a Manchester City képviselőivel, hogy szabadítsák fel pozícióikat a Premier League munkacsoportjaiban. Ellenkező esetben azt kockáztatják, hogy "erővel elmozdítják" őket.

  • A Chelsea részéről Bruce Buck elnök,
  • az Arsenaltól Vinai Venkatesham vezérigazgató,
  • a Manchester Citytől Ferran Soriano vezérigazgató,
  • a Manchester Unitedtől Ed Woodward ügyvezető alelnök,
  • a Liverpooltól pedig Tom Werner elnök tölt be

- egyelőre - fontos tisztségeket az angol bajnokságot irányító szervezetben.