A Jobbik az áldozatok tiszteletére a nemzeti zászlók félárbócra engedését kéri

A Jobbik az áldozatok tiszteletére a nemzeti zászlók félárbócra engedését kéri

Engedjék félárbócra a Karmelita, a Sándor-palota és az Országház nemzeti lobogóit! – szólította fel az Orbán-kormányt a Jobbik pénteken, mert a legnagyobb ellenzéki párt szerint Magyarország – a második világháború óta nem látott – legnagyobb drámáján megy keresztül.

„Családok tízezrei élik át a legnagyobb veszteséget, hozzátartozójuk végleges elvesztését. Mindezt úgy, hogy még búcsút sem tudtak venni szeretteiktől. Mára már annyi ember halt meg, mintha Szentendre teljes lakossága tűnt volna el. És jelenleg is nap mint nap annyian veszítik életüket a járvány következtében, mintha 24 óránként lezuhanna egy utasszállító repülőgép tele magyar állampolgárral.”

A Jobbik szerint a magyar állam vezetői, közjogi méltóságai sem mehetnek el ezen tények mellett érzéketlenül. A néppárt vallja, hogy a koronavírusban elhunyt honfitársainkról méltó módon kell megemlékeznünk, ezért levélben kérték mindhárom közjogi méltóságtól, Orbán Viktortól, Áder Jánostól és Kövér Lászlótól, hogy együttérzésük jeleként engedjék félárbócra a Karmelita, a Sándor-palota és az Országház nemzeti lobogóit.

„Több mint 26 000 halott és a világ legrosszabb halálozási mutatójának árnyékában nem loboghat büszkén a magyar zászló. Lobognia mindig kell, de közös gyászunk idején ez nem történhet máshogy, mint félárbócon. A zászlók félárbócra engedése a közös gyász mementója kell, hogy legyen. A félárbócra vont zászló igényli a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a parlamenti elnök együttérzését is, az áldozatok hozzátartozóival történő együttérzést. A félárbócra vont zászló a magyar emberek, a magyar nemzet közös gyászának jele!”

- érvelt az ellenzéki párt.

Koronavírus: már Magyarország vezeti a halálozási világranglistát

Csütörtökön Magyarország került az élére a koronavírus-áldozatokat mutató statisztikának, miután a töretlenül tomboló harmadik hullámmal megelőztük Csehországot. Ez azt jelenti, hogy arányaiban sehol a világon nem haltak bele annyian a vírusba, mint nálunk. A Johns Hopkins Egyetem által összegzett adatsor alapján egymillió főre tekintve szerdán még 2669 halottunk volt, míg a cseheknek 2681.