Ellentmondó rendeletek: 4 millió beoltott után csak védettséggel lehet felnőttként edzőterembe menni?

Ellentmondó rendeletek: 4 millió beoltott után csak védettséggel lehet felnőttként edzőterembe menni?

Emlékezetes, hogy a március 5-én, a szigorító intézkedésekről megjelent kormányrendelet a Magyar Közlönyben még azt a szabályt hozta, hogy az egyes sportlétesítmények, a jégpályák, az uszodák, továbbá az edző- és fitnesztermek látogatása a versenysportot űzők számára megengedett volt. Szó szerint így szólt az akkori szabályozás:

A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények az e rendelet hatálybalépésekor hatályos
jogszabályi rendelkezések szerint, az  R. szabályaiban meghatározottaknak megfelelően – a  sportról szóló törvény
szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából – látogathatóak.

Ám a közlöny friss, hétfői számában, amelyről be is számoltunk, már a következő szerepel:

A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények
a) a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló tizennyolcadik életévét be nem töltött személy és
az őt felkészítő sportszakember számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából, valamint
b) a koronavírus ellen védett személy számára
látogathatóak.

Itt az újabb szabályozás négymillió beoltott személy után

A Magyar Közlöny legfrissebb számában tették közzé, hogy a négymilliomodik oltás beadása utáni napon milyen újabb szabályok lépnek életbe. A teljesség igénye nélkül: A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul. Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni. A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is.

Tehát az új szabályozás szerint a 18. évüket betöltött versenysportolóknak csak a védettség megszerzését követően lesznek látogathatóak a különféle sportlétesítmények, a jégpályák, az uszodák, valamint az edző- és fitnesztermek.

Eddig a vírussal szembeni védettség nem jelentett kitételt a 18 felettiek esetében sem.

Az új rendelet értelmében az életkort és a versenysportolói minőséget az érintetteknek igazolniuk is kell. Felnőttként pedig utóbbi mellett a koronavírus elleni védettség igazolása is szükséges, hogy az beléphessen az adott sportlétesítmény helyszínére.

Utóbbi rendelet a tervek szerint a négymilliomodik beoltott után lépne hatályba.

Azonban kérdés, ha fokozatos nyitást hajt végre az ország, hogyhogy e tekintetben szigorúbb sportolási lehetőségekre számíthatnak a versenysportot végzők.

Baklövés történt?

Mindezt Kéki Imre Krisztián személyi edző lapunknak úgy kommentálta, hogy egyelőre ő is csak annyit tud, ami szerepel a közlönyben, sok fórumon és beszélgetésben olvasta azt, hogy úgy értelmezik az érintettek is, ahogy az le van benne írva.

Hozzátette, hogy azt, ami eddig volt, miszerint a versenyengedéllyel rendelkezők edzhetnek, még ha nincsenek beoltva vagy nincs védettségi igazolványuk, azt az új rendelkezés felülírta, így ebből a körből ők most kimaradnak.

Mindenesetre úgy látja, ez egy átmeneti időszak, s valószínűleg ki fogják egészíteni a rendeletet, mire elérjük a 4 millió beoltottat. Kéki szerint van több olyan profi sportoló, aki még nem kapta meg az oltást, nincs védettségi igazolványa, de versenyre készül.

Ők így most kieshetnek az edzésből.

Ugyanakkor a döntéshozókkal kapcsolatban úgy véli,

jelenleg az a helyzet, hogy ez egy elég nagy baklövés részükről, mert amikor tetőzött a járvány, napi tízezres fertőzöttségi számok mellett mindenki, boldog-boldogtalan versenyző lett és mehetett edzőterembe, most meg, amikor a járványgörbe laposodik, csökkennek az esetszámok, őket kiszorítják ebből.

Hangsúlyozta,

szerinte ez a döntéshozók részéről volt egyfajta hiba, hogy a fenti szempontokat nem vették figyelembe.

Kéki szerint még az sem teljesen világos, hogy adott esetben az edzőtermekben dolgozók végezhetik-e a munkájukat, ha még nem estek át a fertőzésen, vagy nem kerültek sorra az oltási sorrendben.