MOK: A kormány adatai az oltáshatékonyságról ebben a formában nem alkalmasak az összehasonlításra

MOK: A kormány adatai az oltáshatékonyságról ebben a formában nem alkalmasak az összehasonlításra

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, vasárnap a kormány nyilvánosságra hozta a magyarországi oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat. Mindezzel azonban van egy kis gond.

A táblázatban feltüntetett adatok kapcsán Karikó Katalin, az mRNS-technológia egyik megalkotója, a BioNTech egyik alelnöke Facebook-bejegyzésben mutatott rá a kormányzati oltáspropaganda statisztikájának szarvashibáira, hétfőn pedig a Magyar Orvosi Kamara (MOK) írt levelet az operatív törzs vezetésének.

Levelükben arra hívják fel a figyelmet, ugyan üdvözlik, hogy a kormány nyilvánosságra hozta az adatokat, azonban ezek jelenleg közölt formájukban nem alkalmasak az egyes vakcinák hatásosság-különbségeinek megállapítására.

Mint írják:

Ismeretlen a feldolgozási metodika, hiba az első és a második oltás adatainak egyben kezelése, különböző az egyes vakcinákkal oltottak egészségi állapota, az oltások időbeli eloszlása, valamint a feldolgozás nem számol az egyes vakcinákkal oltottak eltérő korátlagával. Így az adatok összehasonlításra, mélyebb következtetések levonására nem alkalmasak.

A MOK azt kéri a kormányzattól, tegyék elérhetővé a kutatók számára az oltással kapcsolatos adatbázisok kutathatóságát. Úgy vélik, a vakcinák hatásosságának valós megítélése érdekében szükség lenne az egyes oltások által kiváltott immunválasz időbeli kialakulásának és erősségének megismerése érdekében egy prospektív reprezentatív vizsgálatot indítani. Az ezzel kapcsolatos megtervezésében pedig szívesen közreműködnek, zárják levelüket. 

Szél Bernadett országgyűlési képviselő hétfőn közzétett Facebook-bejegyzésében pedig azt írja, a kormány a propagandához igazította az oltások hatékonyságára vonatkozó adatokat. Mint fogalmaz: 

Rémhírterjesztést valósít meg az, aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa.

 

S mivel a félrevezető adatokkal alátámasztott kormányzati állítások alkalmasak arra, hogy elbizonytalanítsák az embereket és aláássák a nyugati vakcinákkal szembeni bizalmat, így feljelentést tesz a kormány ellen rémhírterjesztés miatt. 

A félrevezető táblázatot egyébként e-mailben is szétküldte a kormány: hétfőn minden regisztrált megkapta az erről szóló üzenetet, aki korábban jóváhagyta a kapcsolattartást.