Több, mint 355 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett ma Magyarországra

Több, mint 355 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett ma hazánkba, 30 százalékkal több, mint egy héttel korábban, olvasható a gyógyszergyárak keddi közleményében.

Mint írják,

ez már a 19. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból, így az általuk hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége meghaladja a 2,5 millió adagot.

Közölték azt is, a Pfizer négy hónapja szállítja megbízható, heti rendszerességgel a COVID-19 elleni vakcináját a magyarországi oltópontokra. A folyamatos ütemterv szerint zajló heti szállításoknak köszönhetően áprilisban közel 1,1 millió adag érkezett az országba.

A Pfizer és a BioNTech 2021 elején kiemelt figyelmet fordított gyártási kapacitásainak megerősítésére és kibővítésére, hiszen a cél, hogy a növekvő globális igénynek megfelelve idén több mint 2 milliárd adag vakcinát gyártsanak és szállítsanak világszerte.

Az Európai Bizottsággal április 14-én bejelentett megállapodás értelmében felgyorsítják 50 millió adag oltóanyag szállítását, és így 2021 második negyedévében várhatóan 250 millió adag Comirnaty vakcinát szállítanak az Európai Unióba. Magyarországra

A Pfizer az első negyedévre megbízhatóan leszállított több, mint 1,5 millió adag vakcinát, 2021 második negyedévétől pedig jelentősen megnövelte az országba szállítandó vakcina dózisok számát

Csak májusban további 1.3 millió adagra számíthatunk

- közölték.