Ausztria 300 millió eurós programot indít a tartósan munkanélküliek támogatására

Ausztria 300 millió eurós programot indít a tartósan munkanélküliek támogatására

Ausztria 300 millió eurós programot indít nyáron a tartósan munkanélküliek támogatására - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken a Martin Kocher munkaügyi és Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján - számolt be róla az MTI tudóstója.

Ausztriában április 30-a - egy nappal május elseje, a munka ünnepe előtt - hagyományosan a munkanélküliek napja. Az ez alkalomból bejelentett nagyszabású, Ugródeszka elnevezésű program célja minimum ötvenezer tartósan munkanélküli visszavezetése a munka világába 2022 végéig.

Sebastian Kurz hangsúlyozta, a kormány célja többek között, hogy a koronavírus-járvány legyőzése után esélyt és lehetőséget biztosítson azoknak az embereknek, akik - függetlenül vagy éppen a járvány miatt - tartósan munkanélkülivé váltak.

"Ez a helyzet - az egyéni tragédiákon túlmenően - népgazdasági problémát is jelent."

- tette hozzá.

Martin Kocher munkaügyi miniszter elmondta, a támogatást elsősorban a privát szektor vállalatainak szánják, de a közhasznú foglalkoztatás is részesül belőle. A program keretében minden cégnek, amennyiben tartósan munkanélkülit foglalkoztat, egy évig az alkalmazott munkaerő fizetésének 50 százalékát az állam téríti. Hangsúlyozta, a figyelem mindenekelőtt azokra az emberekre irányul, akiknek hosszútávú munkanélküliségét más kockázati faktor - például a koruk, vagy tartós egészségügyi probléma - is determinálja.

Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter a jövőorientált, a gazdaság zöldítését és a klímavédelmet szolgáló beruházások munkahelyteremtő képességéről beszélt. "Legyen szó vasútépítésről, épületek klímabarát szanálásáról, vagy éppen az ipar fokozatos áthangolásáról fosszilisről megújuló energiára - mind-mind új munkahelyet jelent majd." - hangsúlyozta a tárcavezető.