Már 100 millió amerikait tekintenek teljesen védettnek

USA
Szurkolók a Texas Rangers és a Toronto Blue Jays baseballcsapatok közötti mérkőzésen az arlingtoni Globe Life Field stadionban 2021. április 5-én. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások kezdete óta ez az első majdnem teltházas mérkőzés.
MTI/AP/Jeffrey McWhorter

Már százmillióan élveznek teljes védettséget a koronavírus ellen az Egyesült Államokban - jelentették be a helyi egészségügyi hatóságok pénteken.

"Ez azt jelenti, hogy százmillió amerikai fellélegezhet és megnyugodhat"

- jegyezte meg sajtótájékoztatóján Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19-munkacsoportjának vezetője.

Ez a szám a felnőtt amerikai népesség 40 százaléka, és a március végi adatok kétszerese - tette hozzá.

Akkor tekintenek valakit teljesen védettnek, ha megkapta a védettséghez szükséges oltóanyagmennyiséget, és két hét eltelt az utolsó vakcina beadása óta.

Joe Biden amerikai elnök a hivatalba lépését követően felgyorsította az oltási kampányt, és a múlt héten elérte kitűzött célját, mert több mint 200 millió adag vakcinát adtak be az Egyesült Államokban a mandátuma kezdete óta eltelt 100 napban.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az oltás lendülete megtorpant az április elejét jellemző tetőzés után. Lassan mindenki, aki be akarta oltatni magát, megkapta már a Pfizer/BioNtech, a Moderna vagy a Johnson & Johnson vakcináját, és azokra került a sor, akik tétováznak vagy nehezebben hozzáférhető, vidéki területeken élnek.