Ön mit választana? Mikszáth-novellát, vagy Arany János- és Tóth Árpád-vers összehasonlítását?

Ön mit választana? Mikszáth-novellát, vagy Arany János- és Tóth Árpád-vers összehasonlítását?

A hétfői magyarérettségi második felében ismét választhatnak a diákok. Ebben a részben a nebulóknak vagy egy Mikszáth Kálmán által írt novellát kell problémaközpontúan, értelmezően bemutatni, vagy Arany János és Tóth Árpád egy-egy ismert versről kell összehasonlító elemzést írniuk. Az elemzés szempontjainál a létösszegző művek motívumaira is ki kell térni az esszében a két költemény alapján – írja az Eduline.

A magyarérettségi második, 150 perces felében 400-800 szavas fogalmazást várnak el a diákoktól.

A szakportál megjegyzi, az érettségizők általában kedvelik a novellaelemzést, a legtöbben ebből szoktak felkészülni.

A vizsga első felében egyrészt az 1848-as forradalomhoz kapcsolódó szónokokkal kapcsolatos szöveget kellett értelmezni, majd feladatokat megoldani, másrészt választani kellett a társasjátékokról szóló érvelés és egy természetjáró kör kihirdetéséről szóló hivatalos levél megfogalmazása között.

Az 1848-as forradalomhoz kapcsolódik a magyarérettségi szövegértési része

Jókai és Kossuth, az 1848-as forradalom szónokai az idei középszintű érettségi szövegértési bázisszövegének témája - írja az Eduline. Ehhez kapcsolódóan tizenegy feladatot kell megoldaniuk a diákoknak 90 perc alatt. A szövegben például meg kell keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, értelmezniük kell a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat - írja a szakportál.

Érvelni vagy hivatalos levelet fogalmazni szeretsz? Erről is dönthetnek az érettségizők

A hétfői magyarérettségi második részében a diákok arról érvelhettek, jó dolog-e a társasjáték - írja a vizsgát folyamatosan figyelő Eduline. Hangsúlyozzák, rossz vélemény nincs, a feladat helyes megoldásához az kell, hogy a diákok a 120-200 szóból álló fogalmazást az érvelés szabályainak megfelelően építsék fel.