Sok étterem és kocsma lehúzza a rolót, de akik most kinyitottak sem biztos, hogy mind nyitva maradnak

Sok étterem és kocsma lehúzza a rolót, de akik most kinyitottak sem biztos, hogy mind nyitva maradnak

Mi itt nem tapasztaltuk azokat az áldatlan állapotokat, mint múlt héten a belvárosban. A vendégeink alapvetően betartják a korlátozásokat és akik bejönnek, azoknak valóban van védettségi igazolványuk

- mondta az Alfahírnek Semsei Rudolf, a VakVarjú éttermek tulajdonosa az elmúlt másfél hét tapasztalatairól.

A kormány több mint egy hete rendelkezett úgy, hogy a teraszokon megindulhat a vendéglátás és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők múlt hétvégétől már az éttermek, kocsmák belső részein is fogyaszthatnak. Bár ezt még azok is kevesen vették igénybe, akik megtehették, azonban a fővárosi éttermek teraszai, illetve a kerthelyiségek megteltek és a belvárosi kocsma-negyedben időnként tényleg többen voltak, mint egy átlag bajnokin összesen... Ekkora váltás pedig magában hordozza, hogy időnként vitákra kerül sor.

Nemcsak a védettségi igazolást kérhetjük el, hanem a személyi azonosságát is akár köteles lehet igazolni, aki beltérbe érkezik, de ezt már több vendég nehezményezi.  A kollégáinkat fel is készítettük, hogy mit mondhatnak és mire helyezzék a hangsúlyt

- közölte Semsei Rudolf.

Az egyik veszprémi önkiszolgáló étteremben a járványveszély miatt barna színű tálcára kapták az ételt, akiknek volt védettségi igazolásuk, míg a többiek fehéren. Sokan valamiféle diszkriminációt kiáltottak, így a tulajdonos visszavonta az amúgy jószándékú, de talán félreérthető döntést. Pedig Semsei Rudolf éttermében néhány nappal korábban szintén ezt a praktikus megoldást alkalmazták.

Ezt a két színű tálcarendszert valóban mi vezettük be először. Egyből kaptunk - főleg hideget - a Facebook követőktől a védettségi kártya elkérése miatt, de mielőtt mi is reagáltunk volna, a vendégeink többsége a kommentekben megvédett bennünket. Abban sem vagyok biztos, hogy a veszprémi étterem vendégei kezdték el a bíráló kommenteket. Egyébként a veszprémi eset után mi is megszüntettük a tálcarendszert, mert nem szeretnénk konfrontációt vendégeinkkel

- tette hozzá Semsei Rudolf.

Úgy véli a fokozatos nyitás után derülhet majd ki, hogy kik tudták átvészelni az elmúlt egy évet, de szerinte a most megnyílt belvárosi vendéglátóhelyek közel 40 százaléka is lehúzza majd a rolót. Az éttermek, kocsmák rendes forgalma is csak lassan fog helyreállni. Ennek fő oka a külföldi turisták és a beltérben helyet foglaló vendégek hiánya. Sajnos konferenciák sem várhatóak a közeljövőben, ami például a rendezvények gasztronómiai, catering-ellátását érinti. Az ágazat ezen része szerinte nagyot fog változni.

A másik terület, ahol változás várható, az az irodaházak vendéglátása. Bár megtartották a cégek a bérleményeket, de az ott dolgozók többsége home-office ban van és egy héten csak három napot töltenek irodában. Ez valószínűleg így is marad, ami azt jelenti, hogy körülbelül 30-40 százalékkal vannak kevesebben ezekben az irodaházakban. Ez pedig nem azt eredményezi, hogy 40 százalékkal csökken a forgalom, hanem veszteségessé válik az üzemeltetés

- közölte Semsei Rudolf hozzátéve, hogy az újraindulás egyik legnehezebb tényezője a kialakult szakember hiány.

Nagy kérdés, hogy azt a mintegy 30 ezer dolgozót, akik távoztak a vendéglátásból, hogyan tudnánk visszacsábítani. Nyilván vannak, akik már alig várják, hogy újra dolgozhassanak, de nagyon sokakat elszippantottak más iparágak, mint például az építőipar, ami most nagyon pörög, vagy a kereskedelem és más szolgáltatóipar egy része. Ott azért is szeretik a volt vendéglátósokat, mert nyelveket beszélnek, jól bánnak az emberekkel. És hát a volt kollégák ezekben az új szektorokban hozzászoktak ahhoz, hogy heti öt napot dolgoznak és a hétvégéjük többnyire szabad, így aztán bármennyire szeretik is a vendéglátást, kétszer is meggondolják, hogy visszatérjenek-e.

- vélte Semsei Rudolf, a VakVarjú étterem tulajdonosa, aki szerint éppen ezért a munkakörülmények javítására, technológiai fejlesztésekre lesz szükség, bár ez viszont újabb költségeket ró az amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátóipari tulajdonosokra.

 

 

A teraszok és a kerthelyiségek szintén nyitva vannak, de a forgalom mindenhol jelentős mértékben visszaesett. A tavaly tavasszal elrendelt korlátozásokat a kocsma tulajdonosok többsége még átvészelte, azonban a novemberben elrendelt zárás már nagyon sok italmérést végleg tönkre tett. Sok helyen nincs mód terasz kialakítására és ahol ez lehetséges, ott is csak a nyitást követő első napokban volt élénk a forgalom.

Annyiban szerencsés vagyok, hogy van kerthelyiségünk, de a vendégek mintegy 60 százaléka tért csak vissza és a forgalom is körülbelül ennyivel csökkent a tavalyi év átlagához képest. A nyitás is eleve többletköltséggel jár, hiszen nagyjából nettó 80 ezer forintnyi lejárt szavatosságú italt kellett selejtezni

- mondta el az Alfahír érdeklődésére Csics Zoltán, a XVI. kerületi Kispipa söröző tulajdonosa.

Úgy véli, indokolt lenne az áremelés, de erre most nem vállalkozik, mert akkor még kevesebben jönnének.

Pedig a beszerzés is drágult, de azt is látjuk, hogy sokan kevesebbet keresnek az emberek mint korábban és olyanok is vannak sajnos akik elvesztették a munkájukat. Tehát nyilván jobban megnézik mire költenek. Talán fél év múlva visszatérhet a szokásos forgalom

- tette hozzá Csics Zoltán.

Az éttermek és a kocsmák többsége azonban nem rendelkezik terasszal. Így nekik még nehezebb az újranyitás már ahol ez lehetséges, hiszen sok tulajdonos már korábban úgy döntött, nem folytatja tovább. Ráadásul a védettségi igazolvánnyal rendelkezők hiába használhatják már akár a belső helyiségeket is, az érintett vendéglátóhelyek közül nagyon sokan nem nyitnak még ki, mert az alacsony forgalom miatt a működés veszteséges lenne. Hatványozottan igaz ez az olyan zenés-táncos helyekre, mint például a Morrison's music pub, ahol még az ideiglenes terasz kialakítása sem jelent megoldást.

Sok mindent nem tudok mondani az elmúlt másfél hétről, mert talán csak ezen a hétvégén használjuk majd a teraszt. Azonban mi elsősorban mégiscsak egy szórakozó hely vagyunk amire nem vonatkozik még az újranyitás, viszont a vendégeink táncolni zenét hallgatni járnak ide amit egy terasz nyilván nem pótolhat

- mondta Juhász Dávid a Morrison's vezetője, aki szerint a vendéglátásban részt vevők jó része kölcsönökből vészelte át az elmúlt több mint egy évet.