Orbán Viktor újra próbálkozik a kínai és az orosz vakcinák uniós befogadásával

Orbán Viktor újra próbálkozik a kínai és az orosz vakcinák uniós befogadásával

Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ - mondta a miniszterelnök pénteki Facebook-videójában, a portugáliai Portóból bejelentkezve, ahol pénteken kezdődik az EU szociális csúcstalálkozója.

Orbán Viktor elmondta: a szociális csúcson ott vannak a miniszterelnökök, a szociális szervezetek, a szakszervezetek, a munkaadói szervezetek vezetői is, a kérdés pedig, amelyet megvitatnak az, hogy miként tehetik szociálisan biztonságossá Európát.

"A magyar válasz az, hát úgy, ha minden európai polgár oltáshoz jut, mert ha nincs oltás, akkor a járvány megbetegíti az embereket, elveszítik az állásukat és nem tudják fenntartani a családjukat. Ezért az európai szociális helyzet kulcskérdése, hogy biztosítsuk minden európai polgárnak, hogy hozzájuthasson a vakcinához"

- jelentette ki a kormányfő.

Hozzátette: "van mit mondanunk", ugyanis Magyarországon "az élet már szinte teljesen kinyitott, a védettségi-oltási igazolvánnyal rendelkezők már szinte mindent elérhetnek, visszakapták a szabadságukat, de ez sok európai országban még nem így van".

"Azt fogom javasolni, hogy egész Európában fogadjunk el minden bizonyítottan hasznos és biztonságos vakcinát és gyorsítsuk fel az oltás folyamatát. Az oltás életet ment, Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ"

- mondta Orbán Viktor.

Emlékezetes, az Európai Parlament április végén elutasította az orosz és a kínai vakcinákkal oltottak utazási kedvezményét, azaz a jelenlegi állapot szerint nem jár a keleti vakcinák mellé uniós zöld útlevél.