Máris elfogyott a Pfizer erre a hónapra Olaszországban, így továbbra is akadozik az oltás

Elfogyott a Pfizer-BioNTech-oltóanyag, emiatt megakadt az ötvenévesek oltása Olaszországban, ahol hétfőtől egyetlen tartomány sem tartozik már kiemelten járványveszélyes, úgynevezett vörös zónába - számol be az MTI.

Az 50. életévüket betöltöttek korosztálya számára hétfőtől indított oltás azonnali akadályba ütközött, miután az egészségügyi tárca bejelentette, hogy

máris elfogyott a májusban rendelkezésre álló amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinája.

Az oltóanyagból az újabb szállítmányokat júniusban várják. Mintegy 9,4 millió ötvenéves részesülhet oltásban.

Az olasz miniszterelnök szerint június második felétől jöhet a turisták európai zöldkártyája

Világos és egyszerű szabályokra van szükség az európai és nemzetközi idegenforgalom újraindítására Mario Draghi miniszterelnök szerint, aki az európai zöldigazolvány június második felétől számított életbe léptetését jelentette be a G20 országcsoport turisztikai minisztereinek tanácskozása végén Rómában kedden. Az MTI azt írja, a találkozót záró online sajtótájékoztatón Draghi kijelentette,

Az északi Lombardiában az egész ötvenéves korosztály előtt megnyitották az oltást, a közép-olaszországi Lazióban egyelőre 54 év felett lehet regisztrálni. A jelentkezők többsége Astra-Zenecát kap, de miután az Európai Unió bejelentette, hogy erre az oltóanyagra nem újítja meg a szerződést, a sorra kerülő olaszok közül sokan lemondták az oltást.

Van, ahol a Pfizer/BioNTech is hiánycikk, például Nápolyban, ahol vakcina nélkül szerdáig két oltási központ működését felfüggesztették.

Eddig 22,4 millió olasz részesült oltásban, közülük 7,4 millióan már megkapták a második adagot is.

Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár javaslata szerint 30 millió beoltott után fel kellene függeszteni a kötelező szájmaszk-használatot.

Hétfőtől Olaszország egyetlen térsége sem tartozik már az úgynevezett vörös zónába. Az egész ország alacsonyan veszélyes sárga övezetbe tartozik, kivéve a közepes fokozatú, narancssárga színű Valle d'Aosta, Szicília és Szardínia térségét.

Az egészségügyi tárca adatai szerint az utóbbi napban alig valamivel több, mint ötezer új beteget szűrtek, ami október óta a legalacsonyabbnak számít. Egy nap alatt 198-an haltak meg, ami szintén a legalacsonyabb az utóbbi hónapokban. A halottak száma viszont túllépte a 123 ezret.

A római kormány a héten dönt az este tíz órakor életbe lépő kijárási tilalom esetleges későbbre tolásáról.

Május 15-től újra kinyitnak a strandok, és ezzel megkezdődik az idegenforgalmi szezon. Szombattól az EU-ból érkező turisták tesztelés és karantén kötelezettsége nélkül utazhatnak be Olaszországba, ha van kétszeres oltást bizonyító igazolásuk, az utóbbi félévben gyógyultak fel a koronavírus okozta Covid-19-ből, vagy érkezés előtt legfeljebb 48 órával negatív volt a teszteredményük.