A japánok 59 százaléka nem szeretne olimpiát Tokióban

A japánok 59 százaléka nem szeretne olimpiát Tokióban

Egy legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a japánok 59 százaléka inkább azt szeretné, hogy a júliusban sorra kerüli tokiói játékokat lefújnák - írja a Guardian.

A koronavírus-fertőzés erősödése miatt nemrégiben megújították az országban a rendkívüli állapotot. A világjárvány miatt egy évvel elhalasztott nyári játékok megnyítója július 23-án volna esedékes. A NOB fontos intézkedéseket vezetett be a sportolók és a nézők védelmének érdekében. 

Mindezek ellenére ugyanakkor a japánok 59 százaléka nem támogatja a játékok megrendezését, viszont 39 százalékuk szerint inkább meg kéne már tartani. Az újabb halasztást szinte senki sem támogatná.

A NOB alelnöke, John Coates szombaton kijelentette, hogy a játékok iránti magas elutasítottság aggodalomra ad okot. Japán miniszterelnöke elmondta, hogy a játékok jövőjéről a végső szót a NOB mondja ki. 

"Nem fogjuk a játékokat előrébb helyezni a japán emberek egészségénél, ha a fertőzés erősödne az országban"

- mondta.

Egy helyi japán csatorna szerint a NOB elnökének, Thomas Bachnak a jövő heti látogatását elhalasztják júniusra a jelenlegi helyzetre való tekintettel. 

Bár eddig egy elismert sportoló sem vitatta a játékok megrendezésének jogosultságát, de a helyi teniszcsillag Naomi Oszaka szerint lassan el kéne gondolkozni azon, hogy érdemes-e kockáztatni, ha a járványhelyzet nem javul. 

"Természetesen szeretném, ha megrendezésre kerülne az olimpia, de úgy gondolom, hogy most fontosabb dolgok is vannak, ha az elmúlt egy évből indulunk ki"

- tette hozzá a japánok világranglista második helyezettje.