Népszava: az egyetemek fideszes alapítványokba szervezése miatt eleshetünk az uniós helyreállítási milliárdoktól

Népszava: az egyetemek fideszes alapítványokba szervezése miatt eleshetünk az uniós helyreállítási milliárdoktól

A Népszava uniós rálátással bíró forrásai szerint az Európai Bizottságot képviselő Ursula von der Leyen elnök, Céline Gauer, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköznek nevezett pénzügyi alapért felelős munkacsoport vezetője és Björn Seibert kabinetfőnök az április végi munkavacsorán közölték Orbán Viktor miniszterelnökkel, Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel, valamint Bóka János Orbán uniós ügyekért felelős államtitkárral, hogy

az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni.

Ha a magyar kabinet ragaszkodik az elképzeléseihez, akkor a nemzeti terv negatív ajánlással kerül majd a Pénzügyminiszterek Tanácsa elé – tették hozzá. A lap úgy tudja, Gauer világossá tette: az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem tudnak pénzt adni, Von der Leyen pedig közölte, kizárt a politikai egyezség. Megjegyezték,

semmilyen garanciát nem látnak arra, hogy a kiszervezett egyetemek átláthatóan gazdálkodnak majd a rájuk bízott vagyonnal.

A napilap emlékeztet, a munkavacsora után közölte Gulyás Gergely, hogy a helyreállítási alapnak a kedvezményes hitelrészét nem, csak a vissza nem térítendő támogatásokat fogják lehívni.

Korábban lapunk is beszámolt róla, a kedvezményes hitel lehívásának feltétele volt, hogy az egyes tagállamok vegyék figyelembe az országspecifikus ajánlásokat, így például az átláthatóság növelése vagy a korrupció visszaszorítása iránti közösségi igényt.

A korrupció miatt mondunk le 3380 milliárd forint kedvezményes fejlesztési hitelről?

Bár a kormányzati tervekben szerepel, úgy tűnik, mégsem hívják le az uniós helyreállítási alap hazánkra jutó részének kedvezményes hitelét. A múlt szombaton Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt, majd másnap Gulyás Gergely azt mondta, Magyarország a saját újraindítási tervét az alap vissza nem térítendő támogatási részére fogja beadni.

Gulyás Gergely viszont tagadja, hogy így történt volna. Facebook-bejegyzésében az állítja, „a Bizottság elnöke részéről egy szó sem hangzott el abból, amit a Népszava a szájába ad”. A kancelláriaminiszter azt mondja, 27 tagállamból 20 nem akarja „államadósságát további uniós hitellel növelni”. (A miniszter a kínai gigahitelek ellen nem ágál - A szerk.) Gulyás azt mondja, a helyreállítási tervet ma fogják benyújtani.