Június végére jöhet az uniós vakcinaútlevél

Június végére jöhet az uniós vakcinaútlevél

Június 21-ig bevezethetik az európai oltási igazolványt, amely idővel felválthatja majd a tagállami hatáskörben kiállított védettségi igazolványokat – írja a Politicóra hivatkozva az Index. A vakcinaútlevélként ismert európai zöldigazolványhoz szükséges egy megállapodás az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint az Európai Tanács közt, akik ma egyeztetnek másodszor a kérdésben.

Mint írják, a vakcinaútlevél az EU-n belüli turizmus erősítésére szolgálna. Azt még nem tudni, ki kaphatja meg: bármely beoltott vagy csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinát felvett személyek?

Az Index megjegyzi, június 21-i időpont után hat hétig még lenne egy átmeneti időszak, amikor egyszerre léteznének az uniós és a tagállami hatáskörben kiállított igazolványok. Elképzelhető, hogy erre a határidőre utalva mondta Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón azt, hogy augusztusig lesz mindenképp szükség a védettségi igazolványokra, mivel azt követően felválthatná a magyar igazolványt az egységes, uniós okmány.

Az EMA a Magyrországon is alkalmazott oltóanyagok közül a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V oltóanyagára eddig nem bólintott rá. Ugyanakkor Angela Merkel német kancellár jelezte, országa 30 millió adag Szputnyikot vásárolna, ha az EMA áldását adná annak uniós használatára. A Sinopharm oltóanyagát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt hét végén nyilvánította alkalmasnak.