Az Európai Ügyészséghez való csatlakozást kérte Varga Judittól az EU igazságügyi biztosa

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozást kérte Varga Judittól az EU igazságügyi biztosa

Didier Reynders szerint konstruktív és őszinte légkörben zajlott a Varga Judittal folytatott megbeszélés, amelyen az Euronews információi alapján, Reynders azt is kérte, hogy az Orbán-kormány gondolja újra az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kérdését. Ezzel párhuzamosan az EU biztos Reynders felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormánynak lépéseket kell tennie azért, hogy alkalmazza az Európai Törvényszék ítéleteit és gyors előrelépést vár a bizottság Magyarországtól a Civiltörvény visszavonását illetően.

Az Orbán-kabinet korábban a szuverenitás védelmére hivatkozva tagadta meg a csatlakozást a luxemburgi székhelyű uniós nyomozószervhez, amely az EU költségvetését érintő csalásoknál önálló nyomozati jogkörrel rendelkezik majd.

Polt Péter legfőbb ügyész ugyan nemrég megegyezett Laura Codruta Kövesi, Európai Főügyésszel a szoros együttműködésről, azonban ez a kooperáció csak az eddig meglévő igazságügyi együttműködésre terjed ki, a luxemburgi testület újabb eszközöket nem kap a magyarországi ügyek felderítésében.

A tárgyaláson szóba került még a Magyarország ellen tervezett hetes cikkely szerinti eljárás folytatása is. Didier Reynders szerint még a portugál elnökség alatt tovább léphetnek ebben a kérdésben.