Az ujgurok elnyomásának felszámolását követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson

Az ujgurok elnyomásának felszámolását követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország azt követelte szerdán egy online ENSZ-tanácskozáson Kínától, hogy vessen véget az ujgur kisebbség elnyomásának az északnyugat-kínai Hszincsiangban - számolt be róla az MTI.

Embereket kínoznak, nőket kényszersterilizálnak Hszincsiangban. Sokakat a kimerülésig dolgoztatnak, a kínai állam számára ruhák és más árucikkek előállítására használják őket

- mondta el Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet a virtuális ülésen, amelyen ujgurokat is meghallgatnak.

"Addig fogunk tiltakozni emiatt, amíg a kínai kormány véget nem vet a hszincsiangi ujgurok és más ottani kisebbségek ellen elkövetett népirtásnak és emberiesség elleni bűncselekményeknek" - mondta az amerikai diplomata.

Barbara Woodward, Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete ugyancsak azt állította, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy önkényes módon tömegeket tartanak fogva a kínai hatóságok, embereket kínoznak, eltüntetnek, kényszermunkára fognak és kényszersterilizálnak. A bizonyítékok arra mutatnak, hogy egy bizonyos etnikai csoport elleni elnyomás folyik - tette hozzá.

A brit diplomata szerint a hszincsiangi helyzet jelenleg az egyik legszörnyűbb emberi jogi válság a világban.

Azért vagyunk ma itt, hogy szembenézzünk ezekkel a tényekkel, és követeljük Pekingtől, hogy azonnal engedje be az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szakértőit - fogalmazott.

Christoph Heusgen német ENSZ-nagykövet kijelentette: felszólítják Kínát arra, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, és számolja fel a fogolytáborokat. Felvetette: ha Kínának nincs semmi rejtegetnivalója, akkor miért nem járul hozzá ahhoz, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztossága vizsgálódjon az ügyben.

Kína próbálta elérni, hogy töröljék, vagy minél többen bojkottálják a kínai politikát élesen bíráló szerdai tanácskozást, amely Peking szerint "hazugságokon és politikai előítéleteken" alapszik, és amelynek szervezői "megszállottan konfrontálódni akarnak Kínával". A kínai közlemény szerint soha korábban nem volt olyan jó a helyzet Hszincsiangban, mint jelenleg.

A tanácskozást az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország szervezte, és Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és számos európai ország támogatta.

Nyugati szakértők és jogvédők szerint több mint egymillió ujgurt zártak átnevelő táborokba Hszincsiangban. Peking álláspontja szerint viszont azok a táborok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket olyanok számára, akiknek az életére "hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus".