Gulyás: Akárhogyan alakulnak az oltások, lehet lakodalmat tartani május végétől

Gulyás: Akárhogyan alakulnak az oltások, lehet lakodalmat tartani május végétől

A szokásos csütörtöki online Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatott a kormány legújabb döntéseiről. 

Gulyás közölte, az eddigi beoltottak száma közelíti a 4,5 milliót. A 18 év feletti lakosság körülbelül 56 százaléka megkapta az első vakcinát.

Emlékeztetett, hogy ma kezdődött a 16-18 év közöttiek Pfizerrel történő oltása, ami keddig fog tartani. 96 ezren regisztráltak közülük érvényesen.

Az 5 milliós küszöb

A számítások alapján Gulyás elmondta,

a Pünkösd utáni héten érhetjük el az 5 millió beoltottat, előreláthatóan május 26-28 tájékán,

ennek fényében a kormány döntést fog hozni a további enyhítésekről.

A miniszter szerint két hónappal hamarabb éri el Magyarország a védettségi szintet, mint az EU-átlag.

Az oltásra regisztráltak száma az 5 milliót meghaladta, és további 260 ezer ember kapta meg regisztráció nélkül az oltást (ideértve jelesül a pedagógusokat). Gulyás szerint legkésőbb június közepéig mindenkit be tudnak oltani. Aki pedig kivár, "nekik is azt tudjuk mondani, hogy mindenki meg tudja kapni a vakcináját" - tette hozzá.

Bejelentette azt is, hogy

május végétől a korlátozások nagy része megszűnik, így "normális nyarunk lehet”, de a védettségi igazolvány rendszere várhatóan augusztusig fennmarad.

Azaz védettségi igazolvánnyal lesznek továbbra is elérhetőek a különféle szolgáltatások.

Azt a döntést is ismertette, hogy minden magyar állampolgár, aki külföldön valamely EU-, NATO-, OECD-tagállamban, Oroszországban, vagy Kínában kapta meg az oltást, a külföldi igazolások bemutatása után a Kormányhivatalokban juthat hozzá a védettségi igazolványhoz.

Mint Gulyás szavaiból kiderült,

a lakodalmak megtartására május 28-tól lesz lehetőség, "akárhogyan alakulnak az oltások".

Bértámogatások a kritikus ágazatok cégeinek

Gulyás elmondása alapján eddig 87 milliárd forintért igényeltek az arra jogosultak bértámogatást, melyből 83 milliárdot már folyósítottak. Eddig több mint 30 ezer cég 178 ezer munkavállalójának kértek a bértámogatást.

Ezekkel pedig május végéig lehet számolni - fogalmazott a kancelláriaminiszter.

Környezetvédelem, oktatásfejlesztés

Kijelentette, hogy továbbra sem változtak a kormányzati célkitűzések: elmondása szerint a digitalizációs és zöld céloknak megfelel az EU-nak nemrég benyújtott helyreállítási terv, mely a környezetvédelmet és az oktatásfejlesztést is magában foglalja.

Ettől a gazdaság fellendülését várják, mivel "egész Európa érdeke, hogy a gazdasági növekedés mielőbb helyreálljon" - szögezte le.