A brazilok többsége szerint Bolsonaro alkalmatlan az ország vezetésére

A brazilok többsége szerint Bolsonaro alkalmatlan az ország vezetésére

A brazilok 58 százaléka szerint Jair Bolsonaro elnök alkalmatlan az ország vezetésére, 50 százalékuk pedig nem hisz neki - ez derült ki a Datafolha közvélemény-kutató intézet friss felméréséből.

Az elmúlt napok közvélemény-kutatásai szerint az államfő népszerűsége 2019. január 1-jei hivatalba lépése óta nem volt ilyen alacsony, mégpedig olyannyira, hogy elveszítené a jövő évi választást, ha ismét indulna a tisztségért.

A Datafolha múlt héten 2071 ember részvételével készített felmérést, amelynek hibahatára két százalékpontos.

  • Eszerint a megkérdezettek 58 százaléka alkalmatlannak, 38 százaléka alkalmasnak tartja Bolsonarót az ország vezetésére.
  • Márciusban ez az arány 56:42 volt.

Azzal kapcsolatban, hogy hisznek-e az elnöknek, 50 százalék válaszolta azt, hogy egyáltalán nem hisz neki, 34 százalék mondta azt, hogy időnként, 14 százalék pedig, hogy mindig. Márciusban 45 százalék volt azok aránya, akik már soha nem hisznek az államfőnek.

A brazil elnök népszerűsége az elmúlt hetekben megcsappant, részben amiatt, hogy egyre több bírálat éri a koronavírus-járvány kezelése miatt. A világon Brazíliában jegyezték fel a második legtöbb halálos áldozatot a fertőzéssel összefüggésben (közel 435 ezret), míg a 15,6 millió regisztrált eset a harmadik legmagasabb a világon.

Bolsonaro egyike a járvány súlyosságát leginkább elvitató politikai vezetőknek; korábban "influenzácskának" nevezte a koronavírust, és ellenezte az olyan megelőző intézkedések alkalmazását, mint a maszkviselés, a távolságtartás vagy a karantén.

Jair Bolsonaro járványkezelése jelenleg vizsgálat tárgyát képezi a kongresszusban, és az már eddig világossá vált, hogy az elnök akadályozta a közösségen belüli távolságtartásra irányuló intézkedéseket, kampányt folytatott a koronavírus ellen nem hatásos gyógyszerek mellett, valamint késve kezdett el tárgyalni a vakcinavásárlásról.

A Datafolha múlt csütörtöki felmérése szerint a súlyosbodó gazdasági válság és a növekvő munkanélküliség közepette Bolsonaro kormányának népszerűsége a márciusi 30 százalékról 24 százalékra csökkent, ami a legalacsonyabb Bolsonaro elnöki tisztségének kezdete óta. A kormánnyal szembeni elutasítottság mértéke a márciusi 44 százalékról 45 százalékra nőtt.

A Datafolha szerint amennyiben most tartanák az elnökválasztást, Bolsonaro alulmaradna legfőbb politikai riválisával, Luiz Inácio Lula da Silva korábbi államfővel szemben.

Az elnöki tisztséget 2003 és 2010 között betöltő Lula a voksok 55 százalékával győzne Bolsonaróval szemben, aki a szavazatok 32 százalékát szerezné meg a választás esetleges második fordulójában. A baloldali Munkáspárt (PT) vezetője az első fordulóban a voksok legalább 41 százalékát szerezné meg, míg Bolsonaro a 23 százalékát.

A felmérések szerint a 2018-ban Bolsonarót választók 49 százaléka szavazna rá 2022-ben is.

(MTI nyomán)