Egyetlen javaslat sem érkezett a kormány rozsdaövezeti területeken tervezett ingatlanfejlesztéseire

Egyetlen javaslat sem érkezett a kormány rozsdaövezeti területeken tervezett ingatlanfejlesztéseire

Még egyetlen barna mezős akcióterületre vonatkozó kezdeményezés vagy javaslat sem érkezett a kormány által felállított rozsdaövezeti bizottsághoz, így nem is volt miről döntenie az ötfős testületnek – írja a Népszava, amely a bizottságot létrehozó Miniszterelnökségtől kapta ezt a tájékoztatást. Javaslatot elméletileg bárki tehet.

A Fővárosi Önkormányzat barna mezős kataszterében (közhiteles ingatlan-nyilvántartásában) összesen 2945 hektár, vagyis több, mint 4200 focipályányi elhagyatott gyártelep, régi vasúti üzem és bánya szerepel.

A Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Fürjes Balázs még tavaly májusban azt mondta, "a jövő héten megkeresik a fővárosi kerületek és a vidéki városok polgármestereit".

A Fővárosi Önkormányzat decemberben kapta meg a javaslatot a tervezett akcióterületekről a Budapest Fejlesztési Központtól (BFK), amelyet véleményezett is a városvezetés.

Noha elküldték az azonnali akcióterületek kijelölésére vonatkozó javaslatukat is, választ azóta sem kaptak, csupán a sajtóból értesültek a területkijelölő állami rozsdabizottság felállításáról.

A Miniszterelnökség szerint az önkormányzatok bevonása a döntéshozatalba összeférhetetlen lenne, mert nem elvárható, hogy egy javaslattevő önkormányzat objektíven döntsön a saját maga által javasolt területről és fejlesztésről, ezért inkább egy független, államigazgatási szereplőkből álló, a fejlesztési szándék meghatározásától független testületre bíznák a döntést.