A jövő évi költségvetésről tárgyalnak ma az Országgyűlésben

Az Országgyűlés ma megkezdi a 2022-es költségvetésről szóló kormányzati javaslat tárgyalását, a vita péntekig, összesen harminc órás időkeretben zajlik - írja az MTI.

A parlament aktuális ülésének harmadik napja reggel 8 órakor kezdődik szerdán. A jövő évi büdzsé általános vitája a pénzügyminiszter 40 perces nyitóbeszédével kezdődik, amelyet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Költségvetési Tanács (KT) elnökének 30-30 perces felszólalása követ. A frakciók vezérszónokai szintén 30-30 perces beszédeket tarthatnak, amelyek után a képviselők összesen legfeljebb hét és fél órában szólalhatnak fel.

Csütörtökön 13 órás, míg pénteken további 6 órás időkeret áll rendelkezésre a jövő évi költségvetés általános vitájában.

Optimista költségvetés készült 5,9 százalékos hiánnyal

Ez a költségvetés Magyarország újraindításának költségvetése - ismételte meg tavalyi szavait keddi sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor bemutatta a büdzsé 2022-re készített tervezetét. A tárcavezető aláhúzta, a költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv, melynek célja, hogy aki elvesztett munkahelyét, az vagy vissza tudja szerezni, vagy új munkahelyet kaphasson, illetve hogy minden vállalkozó, akinek be kellett zárnia, az újra tudjon indulni, lehetőség szerint tovább is tudjon fejleszteni.

A pénzügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a gazdaság újraindítása a 2022-es büdzsé leghangsúlyosabb eleme, ugyanakkor úgy látja, a jövő évi költségvetés is megőrzi a kormány eddigi értékeit: a családok védelmét, a gyermeket nevelők támogatását és az idősek megbecsülését. Varga Mihály közölte azt is, szerinte a kormány 2022-ben dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, GDP-arányosan 5,9 százalékos hiánycél és 79,3 százalékos államadósság mellett.