Tagállami döntés, hogy elfogadják-e a kínai vakcinát

Tagállami döntés, hogy elfogadják-e a kínai  vakcinát

A HVG közölte, az Európai Uniós tagállamok saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy az EU-ban engedélyezett vakcinák mellett elfogadják-e például a Sinopharmot is. Az elfogadott változat szerint, csak az EMA által jóváhagyott vakcinákkal beoltottakat kell majd beengedni, de minden tagállam eldöntheti, hogy a WHO veszélyhelyzeti listáján még szereplők vakcinákkal (ez a gyakorlatban jelenleg a Sinopharmot és az AstraZeneca indiai verzióját jelenti) oltottak beutazását engedélyezi-e.

Megállapodás született arról is, hogy megnyitják a külső határokat a beoltottak előtt.

Ez azt jelenti, hogy engedélyezik azoknak az EU-n kívüli állampolgároknak beutazását az EU-ba, akiket már teljesen beoltottak az EU-ban engedélyezett vakcinák valamelyikével

- jelentette be Christian Wigand, az Európai Bizottság igazságügyekért felelős szóvivője.

Az uniós miniszterek aláírása után, a javaslat  azt tanácsolja az uniós tagállamoknak, hogy engedélyezzék azoknak a nem uniós állampolgárok belépését, akiket a beutazás előtt legalább 14 nappal megkapták az összes előírt dózist egy, az EU által is engedélyezett oltásból. A beutazási enyhítések azonban csak azután léphetnek életbe, hogy az EU-n belüli szabad utazást biztosító uniós igazolvány-rendszer megvalósul.