Alkotmánybírósághoz fordultak az új jogviszony miatt távozó egészségügyi dolgozók a végkielégítésük miatt

Alkotmánybírósághoz fordultak az új jogviszony miatt távozó egészségügyi dolgozók a végkielégítésük miatt

Mint korábban megírtuk, az egészségügyben dolgozóknak március 1. éjfélig kellett aláírniuk a sok kritikát kapott új jogállási törvénynek megfelelő szerződést, amire sokan nem voltak hajlandóak, ennek következtében az adatok alapján az állami egészségügyi rendszerből mintegy 5500-an távoztak a járvány harmadik hullámának kellős közepén.

Az új szerződés miatt több mint ötezer dolgozó távozik az egészségügyből

Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok alapján, közölte Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató keddi sajtótájékoztatóján. Ez a szám azonban azt is jelenti, öt százalékuk a harmadik hullám legnehezebb időszakában mondott fel.

Az egészségügyben dolgozó szakápolók és orvosok a megszűnt munkaviszonyuk után egy-három havi végkielégítést kaptak, holott a jogviszonyuk hosszától függően közalkalmazottként akár nyolchavi bérnek megfelelő összeg is megillethette volna őket.

A Világgazdaság cikkében arról ír,

a vélelmezett jogsértés miatt többen az Alkotmánybírósághoz fordultak.

Az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság és a Magyar Orvosi Kamara is segíti őket, akik közösen elkészítettek egy beadványt, melyet az érintettek május 17-ig küldhettek el az Alkotmánybíróságnak.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke elmondta,

a korábbi közalkalmazotti jogállás szerint kellett volna a végkielégítéseket intézni, ehelyett azonban egy új, a távozókra vonatkozó jogszabállyal korlátozták ezt le, ami a kisebb végkielégítést biztosította a korábbi nagyobb helyett.