Hogyan kell adózni ingatlan-bérbeadásnál? (x)

Hogyan kell adózni ingatlan-bérbeadásnál? (x)

Adózás szempontjából nem mindegy, hogy magánszemélyként vagy vállalkozóként kerül sor az ingatlan bérbeadására. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat az ingatlan-bérbeadás számlázásával kapcsolatban.

Ingatlan-bérbeadás esetén mindig az határozza meg az adózási módot, hogy ki az ingatlan tulajdonosa. Ha vállalkozás a bérbeadó, akkor annak adózási módja szerint kell adózni. Fontos tudni, hogy KATA adózás esetén hosszú távú bérbeadás nem végezhető. Amennyiben magánszemély a bérbeadó, akkor 15 százalékos SZJA-fizetéssel kiadható az ingatlan.

Mikor nem kell adószámot kiváltania a magánszemélynek?

Lényeges információ magánszemélyek esetében, hogy 2010. augusztus 16. óta nem kell adószámot kiváltaniuk a hosszú távú ingatlan-bérbeadáshoz. Azonban ehhez néhány feltételnek teljesülnie kell.

Egyrészt nem lehet egyéni vállalkozó a bérbeadó, és a tevékenysége csakis adómentes ingatlan-bérbeadás lehet. Másrészt pedig nem lehet áfás a bérbeadó erre a tevékenységre, és közösségi adószám kiváltására sem lehet kötelezett.

Az alanyi adómentes egyéni vállalkozóknak csökken az alanyi mentes kerete

Ha a bérbeadónak van egyéni vállalkozása, akkor kénytelen magánszemélyként is használni az adószámát. Ebben az esetben a bérbeadás előtt be kell jelentkeznie a NAV-nál az önálló tevékenységből származó tevékenységre. Ezt követően a bérbeadó leadózhatja az SZJA-szabályok szerint az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmét.

Arra azonban ügyelniük kell az alanyi adómentes egyéni vállalkozóknak, hogy az ingatlan-bérbeadás csökkenti a 12 milliós éves alanyi mentes keretet. A számlák egyszerű és gyors kiállításában segítséget nyújt a Billingo számlázó. Érdemes regisztrálni egy ingyenes Billingo fiókot és onnan intézni az ingatlan-bérbeadás számlázását.

Hogyan számítható ki a jövedelem?

Két lehetőség van: a 90 százalékos szabály és a tételes költségelszámolás. Előbbi esetében a teljes bevétel 90 százaléka tekinthető jövedelemnek, vagyis adóalapnak. A tételes költségelszámolásnál pedig a bevételből le lehet vonni minden olyan költséget, ami az ingatlannal kapcsolatos az aktuális adóévben. Ebben az esetben a különbözet tekinthető adóalapnak.

Ha a bérbeadónak csupán adóazonosító jele van, akkor nem kell számlát kiállítania. Ha van adószáma a bérbeadónak, akkor érdemes a többi tevékenységtől külön számlázni a bérbeadást. A számlán minden esetben szerepeltetni kell a bérbeadó nevét, címét és adószámát. Továbbá arra is figyelni kell a számlázáskor, hogy a bérbeadás időszakos elszámolású ügyletnek tekinthető, szóval az ÁFA törvény szerint speciális szabályok vonatkoznak a dátumokra. Ezek a speciális szabályok megtalálhatóak a 2007. évi CXXVII. tv. 58.§-ában.