ÁBTL-főigazgató: „Semmilyen levéltári bizonyíték nincs, ami ellene mondana Karikó Katalin kijelentésének”

ÁBTL-főigazgató: „Semmilyen levéltári bizonyíték nincs, ami ellene mondana Karikó Katalin kijelentésének”

Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) főigazgatója szerint Karikó Katalinnak nincs munkadossziéja, így nincs alapunk kétségbe vonni a tudós azon kijelentését, mely szerint őt 1978-ban valóban beszervezte a BM III/II-es ügyosztálya (kémelhárítás), de ezt követően semmilyen írásos jelentést nem adott, senkinek nem ártott.

Karikó Katalin: "Felkerestek, megtaláltak, kényszerválasztás elé állítottak"

Tény, hogy 1978-ban, amikor tudományos segédmunkatársként kezdtem dolgozni, felkerestek, megtaláltak, kényszerválasztás elé állítottak. Édesapámnak az 1956-os forradalomban történt részvételére, „bűnös" múltjára hivatkozva, engem a szakmai munkám ellehetetlenítésével fenyegettek meg. Azt tudtam, hogy édesapámat 1957-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, munkahelyéről elbocsátották, 4 évig munkát nem kapott.

Az mRNS alapú technológia kifejlesztőjéről a hétvégén derült ki, hogy fiatal, 23 éves kutatóként a kommunista rezsim kémelhárítása megkereste, és édesapja 1956-os tevékenységére hivatkozva szakmai munkája ellehetetlenítésével zsarolták meg.

Cseh Gergő Bendegúz a Válasz Online-nak azt mondta, nem ért egyet azzal, hogy az ügynöklistákat korlátozás nélkül publikálják, mert „egy-egy ilyen információ megtévesztő, hamis lehet abban az esetben, ha nem ismerjük a konkrét tényeket”. Ezért ők a lehető legszélesebb körű kutatás lehetőségét támogatják.

Az úgynevezett hatos kartonról Cseh azt mondta, az még magát a beszervezés tényét sem bizonyítja, ugyanis azon a beszervezett személy aláírása nem szerepel, a tartótiszt tényleges beszervezés nélkül is kiállíthatott ilyet.

Karikó Katalin esetéről azt mondta, ott a beszervezés tényét az érintett is elismerte, ám az ő hatos kartonján

nem szerepel az úgynevezett munkadosszié száma, amiben a tényleges, kézzel vagy géppel írt jelentéseket gyűjtötték, sőt jelenlegi tudásuk szerint nincs is munkadossziéja a tudósnak.

A főigazgató a konzervatív portálnak azt mondta,

semmilyen levéltári bizonyíték nincs, ami ellene mondana Karikó Katalin kijelentésének, ami cáfolná azt.

Az édesapa forradalmi szerepvállalása, majd felfüggesztett börtönbüntetése miatti zsarolásról Cseh úgy nyilatkozott, az „általános gyakorlat” volt.

1956 után több száz embert kivégeztek, ezért félelmetes nyomás alá került az, akit börtönnel vagy más szankciókkal fenyegettek

– szögezte le.