Olasz munkások akadályoztak meg egy Izraelnek szánt fegyverszállítmány kihajózását

Olasz munkások akadályoztak meg egy Izraelnek szánt fegyverszállítmány kihajózását

Olasz kikötői munkások sztrájkkal fenyegetve akadályozták meg egy Izraelnek szánt fegyverszállítmány kihajózását Ravennából - jelentették hírügynökségek.

Az érintett hajózási társaság kedden elállt attól, hogy a szállítmányt továbbítsa egy izraeli kikötőbe, miután a kikötői munkások megtagadták, hogy berakodják a fegyvereket, robbanószereket és más hadianyagokat, amelyek tovább éleznék az Izrael és a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász közti konfliktust.

A három legnagyobb olasz szakszervezet már pénteken sztrájkkal fenyegetett az ügyben. "Megtagadjuk, hogy bűnrészesei legyünk egy olyan háborúnak, amely polgári áldozatokat követel a szörnyű harctéren" - olvasható közleményükben. A munkásképviseletek nem sokkal korábban szereztek tudomást arról, hogy egy hajó Ravennában hadianyagokkal teli konténereket készül berakodni.

A hajózási vállalat döntését követően a szakszervezetek győzelemről beszéltek és lefújták a sztrájkot.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a palesztin és az izraeli nép békéjét szolgáló cselekedetünk nem bír döntő jelentőséggel a konfliktus enyhítésére, de akkor is fontosnak és elkerülhetetlennek tartottuk, hogy üzenjünk"

- áll a szakszervezetek keddi közleményében.

"A ravennai kikötő munkásai ezzel a konkrét cselekedettel akarnak hozzájárulni a konfliktus rendezéséhez, amely megteremti a béke feltételeit az izraeli és a palesztin nép között és utóbbi jogát arra, hogy békében élhessen szabad és független államában"

- tették hozzá.

Május 21-re virradóra tűzszünet lépett életbe Izrael és a Gázai övezetet vezető Hamász radikális palesztin szervezet között, tizenegy napon át tartó rakétaháborút követően. A palesztin szélsőséges szervezetek mintegy négyezer rakétát lőttek ki a zsidó állam területére, amire Izrael légicsapásokkal válaszolt, több száz gázai célpontot támadva.

A kölcsönös vérontásban a Gázai övezet mintegy 250 lakója és 13 izraeli vesztette életét. A bombázásban továbbá kétezer palesztin sebesült meg.