Megszavazta az Országgyűlés az idei költségvetés módosítását

Megszavazta az Országgyűlés az idei költségvetés módosítását

Az idei évi költségvetés módosításáról is döntött az Országgyűlés szerdán, a határozathozatalok során, emellett a Ház hozzájárult az Európai Unió 2021-2027. közötti költségvetéséről, valamint a koronavírus-járvány utáni helyreállítási csomagról szóló határozat kihirdetéséhez.  

A változtatást 115 igen szavazattal és 54 ellenvoks mellett fogadták el a képviselők.

Ahogy azt a jogszabály ismertetésekor Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta: a gazdaság-újraindítási akciótervben három fő csatornán összesen 6172 milliárd forint, a GDP 12 százaléka áll rendelkezésre.

Elfogadták a helyreállítási alap kihirdetését is

Az Országgyűlés hozzájárult az Európai Unió 2021-2027. közötti költségvetéséről, valamint a koronavírus-járvány utáni helyreállítási csomagról szóló határozat kihirdetéséhez.

A képviselők 170 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá a pénzügyminiszter erről szóló javaslatát.

Az elfogadott előterjesztés indoklása alapján a ratifikáció az előfeltétele annak, hogy az EU történelmi léptékű, 750 milliárd euró összegű hitelt vehessen fel a pénzpiacokon a helyreállítási csomag érdekében, illetve, hogy az ebből finanszírozandó programok, például az úgynevezett helyreállítási és rezilienciaépítési eszköz is mielőbb elindulhasson.