80 milliárd euró értékben bocsát ki idén hosszú lejáratú kötvényeket az EU

80 milliárd euró értékben bocsát ki idén hosszú lejáratú kötvényeket az EU

2026-ig tartó, évente átlagosan 150 milliárd eurónyi hitelfelvételi turnus veszi kezdetét - jelentette az Európai Bizottság.

Az MTI által szemlézett közlemény szerint miután az összes tagállam jóváhagyta a saját források bevonásáról szóló uniós határozatot, az Európai Bizottság kedden bejelentette, hogy

a koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó alap finanszírozására az idén mintegy 80 milliárd euró értékben bocsát ki hosszú lejáratú kötvényeket.

Ezeket - a fennmaradó pénzügyi igény fedezésére - több tízmilliárd euró értékű rövid lejáratú uniós kötvényekkel egészít ki.

A brüsszeli testület sajtóközleménye szerint a kibocsátás június vége felé kezdődik el, azonban a kötvények értékét ősz elején felülvizsgálják, mivel pontos összege a tagállamok konkrét finanszírozási szükségleteitől függ majd.

Az Európai Bizottság ezáltal az év második felében képes lesz finanszírozni a tagállamoknak a helyreállítási alap keretében nyújtott valamennyi támogatást és kölcsönt, valamint fedezni tudja az alap finanszírozásában részesülő uniós szakpolitikákat

- olvasható a testület sajtóközleményében.

A testület kedden elfogadta a 2021-re vonatkozó éves hitelfelvételi határozatot is. Ez tartalmazza azokat a maximális összegeket, amelyeket a bizottság az év végéig felvehet. A határozat szerint a 2021 közepétől 2026-ig terjedő időszakban az átlagos éves hitelfelvétel mintegy 150 milliárd euró lesz.

A helyreállítási alapról és a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó 1100 milliárd eurós EU-költségvetésről az uniós tagállamok vezetői tavaly júniusban állapodtak meg.