Németországban 43,3 százalékos az átoltottság, több 50 millió oltást adtak be

Németországban 43,3 százalékos az átoltottság, több 50 millió oltást adtak be

Ötvenmilliónál is több adagot adtak be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltásokból Németországban a kedden közölt adatok szerint.

Az MTI azt írja,

a 158 napja tartó kampányban 50 541 084 adag oltást adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 43,3 százaléka, kicsivel több mint 26 millió ember kapott. Teljes oltással a lakosság 18 százaléka, vagyis 15 millióan rendelkeznek.

Ugyancsak kedden a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) visszavonta a tavaly decemberben kiadott legmagasabb szintű járványügyi riasztást és eggyel alacsonyabb fokozatú riasztást adott ki. A helyzet javul, de még mindig „a világjárvány kellős közepén vagyunk”, és Nagy-Britannia példája megmutatja, hogy az új vírusvariánsok miatt akkor is romolhat, ha már sok embert beoltottak – mondta Jens Spahn egészségügyi miniszter Berlinben.

Továbbra is csak nagyon óvatosan, széles körű tesztelés és higiéniai óvintézkedések mellett lehet lazítani a járványügyi szabályokon – tette hozzá Lothar Wieler, az RKI elnöke. Kiemelte: a lakosság több mint 80 százalékának kell védettséget szereznie a Covid-19-cel szemben ahhoz, hogy valamennyi korlátozást visszavonhassanak.

A közösen tartott tájékoztatón a miniszter és az RKI vezetője is hangsúlyozta, hogy globális szinten igen kevéssé haladt előre az oltási kampány, pedig a járványnak csak akkor lesz vége, ha mindenütt megszerzik az ellenőrzést a vírus terjedése felett.

Ezért az is fontos, hogy „tágítsuk a látómezőt” – mondta Jens Spahn, kifejtve: nemcsak a hazai lakosság védelmére kell összepontosítani, hanem más országokat is segíteni kell, hogy a nemzetközi közösség „még jobban felkészülhessen mindarra, ami vár még ránk ebben a világjárványban”.

Németországban május eleje óta gyengül a vírus alfa – illetve B.1.1.7 – jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám, amelyben kevesebben fertőződtek és haltak meg, mint a kevésbé veszélyesnek tartott vírusvariánsok által okozott második hullámban.

A korlátozások nagy részét a legtöbb tartományban már visszavonták, és a következő napokban újabb könnyítéseket vezetnek be. A tartományi rangú főváros, Berlin vezetése például kedden bejelentette, hogy péntektől nem kell oltási igazolás vagy negatív SARS-CoV-2 gyorsteszt lelet az üzletek, boltok és a vendéglők teraszainak felkereséséhez. Megnyithatnak az edzőtermek is, és akár 500 fős rendezvényeket tarthatnak zárt térben, ha működik a helyiségekben szellőztető rendszer.

Az RKI keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 1785 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 10 százalékos csökkenés az egy héttel korábbi 1911-hez képest. Az új esetekkel együtt 3 682 911 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság – a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma – 35,20-ra süllyedt az egy héttel korábbi 58,40-ről. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 153 halálesetet regisztráltak, így 88 595-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma Németországban.