Ukrajna lépett: megtiltják a műanyag szatyrok és zacskók árusítását környezetvédelmi megfontolásból

Ukrajna lépett: megtiltják a műanyag szatyrok és zacskók árusítását környezetvédelmi megfontolásból

Az ukrán parlament június 1-jén, kedden elfogadta második, végleges formájában azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a műanyag szatyrok és zacskók forgalmazását az üzletekben, a gyógyszertárakban, valamint a vendéglátó és szolgáltató egységekben. Az MTI beszámolója szerint

a jogszabályt 297 képviselő szavazta meg a 450 fős törvényhozásban.

Az átállásra a törvény 9 hónap türelmi időt ad. Ez idő alatt kell a műanyag szatyrokról más anyagból készült, papír vagy többször használható táskák forgalmazására áttérniük. A határidő lejárta után a műanyag zacskókat meg kell semmisíteni.

A szabály megsértéséért pénzbírság szabható ki, amely első alkalommal 1700-tól 3400 hrivnyáig (mintegy 17 500-35 000 forint) terjedhet, ismételt elkövetés esetén 3400-8500 hrivnya (35 000-87 600 forint) közötti összegre rúghat.

2023-ig a tilalom még nem terjed ki a biológiailag lebomló műanyag zacskókra, valamint az ultravékony, legfeljebb 15 mikron vastag műanyag zacskókra, amelyek friss hal, hús, ömlesztett termékek, jég csomagolására szolgálnak - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán törvény indoklása szerint a jogszabály célja a műanyag zacskók használatának visszaszorítása Ukrajnában környezetvédelmi okból.

Remélhetőleg tovább is fognak haladni rövidesen ennek a megfontolásnak az útján.

Brutális mennyiségű ukrán és román szemét jön a Tiszán, a Jobbik feljelentése után nyomoznak

Újabb, jelentős környezetszennyezést okozott az ukrán és román hulladékgazdálkodás, legalábbis erre enged következtetni, hogy az áradó Tiszán és mellékfolyóin jelentős mennyiségű szemét érkezik az országba. Eközben jobbikos képviselők közös feljelentése nyomán a tiszai rendőrség vizsgálja az ügyet, miután a Legfőbb Ügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda sem érezte magáénak a feladatot.