Ha ez az indítvány átmegy a Parlamenten, akkor a falusi kocsmákban újra vehetünk cigit

Ha ez az indítvány átmegy a Parlamenten, akkor a falusi kocsmákban újra vehetünk cigit

A Jobbik alelnöke, Potocskáné Kőrösi Anita a kistelepülési vendéglátóipari egységek és kiskocsmák helyzetének javítása érdekében nyújtott be egy meglepő, de elgondolkodtató határozati javaslatot. 

Ennek értelmében az Országgyűlés felkérné a Kormányt, hogy teremtse meg annak lehetőségét, hogy a dohánytermékek árusításának jogát - a Nemzeti Dohányboltok mellett - adja meg a 2000 fő alatti településeken működő vendéglátóipari egységek, kiskocsmák üzemeltetőinek is.

A jobbikos országgyűlési képviselő szerint az elmúlt évtizedek tendenciája a kistelepülések elnéptelenedése, népességmegtartó-erejének csökkenése, melynek egyik oka a helyben elérhető szolgáltatások beszűkülése, a közösségi élet színtereinek megszűnése. Ugyanakkor a Nemzeti Dohányboltok centralizációs törekvéseinek hatására a kistelepülések jelentős részében bezártak a vendéglátóipari egységek, kiskocsmák, hiszen a bevételük nagy részétől egyik napról a másikra elestek, így az üzemeltetésük gazdaságilag fenntarthatatlanná vált.

Az indoklásban azt is hangsúlyozza Potocskáné Kőrösi Anita, hogy több helyen a kocsmák közösségteremtő funkcióját a Nemzeti Dohányboltok vették át, azonban tekintettel a jogszabályi környezet előírásaira, azokban nincs fogyasztásra kialakított vendégtér, illetve nincsenek a vendégek számára elérhető szociális helyiségek sem. 

Így nem is tudják betölteni azt a funkciót, amit egy kocsma akár betölthet.