Negyven százalékkal több esőerdőt pusztítottak el Amazóniában, mint egy évvel ezelőtt

Negyven százalékkal több esőerdőt pusztítottak el Amazóniában, mint egy évvel ezelőtt

Több mint 40 százalékkal nagyobb területű esőerdőt pusztítottak ki idén májusban Amazónia brazíliai térségében a tavalyi év azonos időszakához képest - számolt be róla az MTI. 

A kivágott 1180 négyzetkilométernyi terület több mint kétszerese Budapest területének.

Idén már harmadik hónapja rekordmértékű esőerdőpusztítást rögzítettek a műholdfelvételek, és most először haladta meg az ezer négyzetkilométernyi területet az erdőkivágás május hónapban a térségben az Inpe nemzeti űrkutató intézet adatai szerint.

Amazónia területének nagy része, egy Nyugat-Európa nagyságú terület Brazíliában, kilenc szövetségi állam területén van. John Kerry, az Egyesült Államok klímamegbízottja a közelmúltban felszólította a dél-amerikai országot, hogy segítse a klímaváltozás elleni harcot, tegyen erőfeszítéseket az Amazonas térségének megőrzésére.

Jair Bolosnaro brazil elnök hatalomra kerülésekor ígéretet tett arra, hogy megnyitja a térséget a gazdasági kiaknázás előtt.

Az Egyesült Államok kezdeményezésére áprilisban megrendezett klímacsúcson Bolsonaro hangnemet váltott az Amazonas térségének megőrzéséről és hajlandóságának adott hangot az erdőirtás megfékezésére, sok bírálója azonban kétkedésének adott hangot szavai hitelességét illetően.