Putyin szerint Amerika biztos léptekkel halad a Szovjetunió útján

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az Egyesült Államok a birodalmak jellegzetes problémáival szembesül, meg van győződve saját hatalmasságáról, és biztos léptékkel halad a Szovjetunió útján.

Putyin a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum keretében a világ nagy hírügynökségeinek vezetőivel tartott videokonferencián beszélt erről péntek este. Szavait a TASZSZ hírügynökség idézte szombatra virradóra.

Az orosz elnök szerint az amerikai belpolitikai folyamatok közepette a kongresszusból és más helyekről folyton fenyegetéseket lehet hallani Moszkvának címezve, és a fenyegetőzők szemlátomást abból indulnak ki, hogy az Egyesült Államok gazdasági, katonai és politikai ereje akkora, hogy ezt megtehetik.

"A volt Szovjetunió egykori állampolgáraként elmondom, hogy mi itt a gond. A birodalmaknak gondja az: olybá tűnik számukra, hogy olyan hatalmasok, hogy megengedhetnek maguknak kisebb tévedéseket és hibákat. Ezeket megvesszük, azokat megfélemlítjük, ezekkel megállapodunk, azokat elhalmozzuk gyöngyökkel, ezeket pedig megfenyegetjük hadihajókkal. És ez megoldja a problémákat. A problémák mennyisége pedig egyre nő, és elérkezik egy pillanat, amikor már nem lehet megbirkózni velük. Az Egyesült Államok biztos léptekkel, magabiztos járással, szilárd lépésekkel halad egyenesen a Szovjetunió útján"

- fogalmazott az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin másfél hét múlva, június 16-án találkozik Genfben Joe Biden amerikai elnökkel. Ez lesz Biden első találkozója Putyinnal hivatalba lépése óta. Néhány órával a hírügynökségi vezetőkkel tartott videokonferencia előtt Putyin azt mondta a szentpétervári fórum egyik panelbeszélgetésén, hogy a genfi találkozón meg kell próbálni megtalálni a módját az orosz-amerikai kapcsolatai javításának. Putyin álláspontja szerint Oroszország és az Egyesült Államok között nincsenek nézeteltérések, de az amerikai fél nem titkolja, hogy fel akarja tartóztatni Oroszország fejlődését.