Szekszárd volt fideszes polgármestere milliárdos cégbirodalmat épített ki

Szekszárd volt fideszes polgármestere milliárdos cégbirodalmat épített ki

Horváth István Tolna megyei fideszes országgyűlési képviselő és családja cégbirodalma tavaly több mint kétmilliárd forint bevételt és 185 millió forint profitot könyvelt el - írja a 24.hu.

Az egykori szekszárdi polgármester családi cége az elmúlt években komoly támogatásokat zsebelt be: két állattenyésztéssel foglalkozó társaság is vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, közel 1 milliárd forintnyi brüsszeli forráshoz.

A támogatások egyik kedvezményezettje a felesége tulajdonában álló Bikácsi Agrár Kft., ami öt részletben összesen 472 millió forintot nyert el húsüzem létrehozására és szarvasmarhatelep-fejlesztésre.  A cég tavaly 462 millió forint bevételt könyvelt el, ami több mint az ötszöröse a néhány évvel korábbinak, emellett ugyan csak 12 millió forint nyereséget tudott elérni a cég, ugyanakkor a tárgyi eszközeinek értéke mára meghaladja az 1,3 milliárd forintot.

A másik európai uniós támogatáshoz jutó cég a Horváth István és lánya érdekeltségébe tartozó, 34 alkalmazottat foglalkoztató Bafami Sertéstenyésztő és -Hízlaló Kft., amely 487 millió forintot nyert el sertéstelep fejlesztésére. A politikus vezetése alatt álló társaság több mint egymilliárd forint bevételt és 122 millió forint profitot ért el tavaly.

Emellett Horváth érdekeltségébe tartozik a szőnyeg-, lamináltpadló- és függönyértékesítéssel foglalkozó Diego áruház szekszárdi franchise üzlete is, ami 200 millió forintos bevétel mellett 25 millió forint hasznot termelt tavaly. Horváth nem vette ki a cégből a profitot, ugyanakkor a cég tavaly beszerzett egy BMW X5-ös luxusterepjárót, ami csaknem 20 millió forint lízingkötelezettséget jelent.

A három Mol benzinkutat üzemeltető cég - ami a politikus felesége, testvére és az édesanyja tulajdonában áll - tavaly 438 millió forint bevétel mellett 26 millió forint hasznot hozott. Ebből a társaságból tízmillió forint osztalékot vettek fel a tulajdonosok.