Megvan az engedély, Kínában a három évnél idősebb gyerekeket is beoltják Sinovac vakcinával

Megvan az engedély, Kínában a három évnél idősebb gyerekeket is beoltják Sinovac vakcinával

A három évnél idősebb gyerekek beoltására készülnek a Sinovac oltásával Kínában - közölte kedden az AFP hírügynökséggel a kínai gyógyszergyár szóvivője.

Ezzel Kína lesz az első a világon, ahol kisgyerekek is oltást kapnak a világjárványt okozó vírus ellen.

Kínában idén májusra gyakorlatilag megfékezték a járványt. Az MTI szemléjében azt írja, eddig mintegy nyolcszázmillió adag vakcinát adtak be a 18 éven felettieknek.

Azt tervezik, hogy az év végéig beoltják a lakosság legalább hetven százalékát, vagyis közel egymilliárd embert, felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

Ezzel összefüggésben beszélt a Sinovac szóvivője arról, hogy az illetékes hatóságok a minap hagyták jóvá a vállalat oltásának alkalmazását a három és tizenhét év közötti gyerekek esetében is. Azt nem részletezte, hogy a kétdózisú vakcina első adagját mikor kezdik beadni a gyerekeknek, a menetrend meghatározása ugyanis az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozik.

A Sinovac laboratóriuma befejezte a klinikai kísérleteket a vakcinával mind a felnőttek, mint a gyerekek esetében, és az eredményeket közzéteszik a The Lancet brit orvosi szaklapban

– tette hozzá a szóvivő. A Sinovacon kívül Kínában engedélyezett a Magyarországon is alkalmazott Sinopharm gyógyszergyár kétdózisú, illetve a Cansino Biologics egyadagos oltása felnőttek számára, de ezek a vállalatok is elkezdték a klinikai teszteket a gyerekeknek beadandó oltásaikkal.

Vasárnap az egészségügyi minisztérium egyik illetékese azt mondta, hogy összességében húsz kínai kísérleti vakcinával folynak klinikai kísérleteket az országban.

A Sinovac és a Sinopharm felnőtteknek szánt veszélyhelyzeti oltását már engedélyezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is, és a világ számos országában forgalomban vannak.

Mint ismert, az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a Pfizer/BioNTech oltását engedélyezték tizenkét évesnél idősebb gyerekek esetében. Romániában már múlt héten megkezdték a 12 évnél idősebb gyerekek oltását, Szlovákiában pedig ezután tervezik.

Magyarországon erről még nincsen döntés, Orbán Viktor a múlt heti rádióinterjújában a gyermekek (12-15 évesek) oltása kapcsán azt mondta: "Én az óvatosság híve vagyok, de nem akarjuk elzárni azokat a szülőket a lehetőségtől, akik be szeretnék oltatni a gyermeküket... Nem látom a perdöntő szempontokat a magyar tudomány oldaláról."

Orbán Viktor: Az ember legszívesebben agyonütné, aki hozzányúl a gyerekéhez

Nincs biztosabb pontja most a magyar polgárok életének, minthogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió felé veszi az irányt, ahol egy terjedelmes, vitamentes interjút ad. Nem volt ez másképp ma sem, így az államfő kezdésnek ismertette, hogy az első oltások száma drasztikusan "zuhan".