Mennyiért lehet felújítani 30 kilométernyi vasúti szakaszt? Mészáros Lőrinc cége 127 milliárdért vállalta

Mennyiért lehet felújítani 30 kilométernyi vasúti szakaszt? Mészáros Lőrinc cége 127 milliárdért vállalta

Nettó 127 milliárd forintból újul meg egy közel 30 kilométer hosszú vasúti szakasz Békéscsaba és Lőkösháza között, így fajlagos költség tekintetében ez lesz Magyarország legdrágább vasúti beruházása - írja az Átlátszó. Az oknyomozó portál cikke szerint a munkát a Strabag Rail Kft. és Mészáros Lőrinc egyik cége, a V-Híd Építő Zrt. nyerte el. Felidézik, 2017-ben a kormány még csak nettó 79,4 milliárdot szánt a beruházásra.

A vonalon három állomást, illetve a teljes villamos felsővezeték-hálózatot korszerűsítik, emellett második vágány is épül. A fejlesztésnek köszönhetően a sebesség 100 km/óráról (ami jelenleg helyenként még ennél is kevesebb) 160 km/órára nő.

A tender eredménye néhány napja jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben. Eszerint a Békéscsaba-Lőkösháza szakasz felújítására szóló pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) írta ki: a román határ melletti vasútállomás a vonal utolsó magyarországi állomása és vasúti határátkelőhelye.

A leírás alapján a szakasz az úgynevezett TEN-T (transzeurópai közlekedési hálózat) törzshálózati vonalának a része, azon belül az utolsó egyvágányú szakasz Magyarországon.

A munkát nettó 126,8 milliárd forintért nyerte el az osztrák gyökerű Strabag Rail Kft., valamint Mészáros Lőrinc cége, a V-Híd Építő Zrt. 

Fontos megjegyezni, hogy a konzorcium több mint 10 milliárd forinttal drágábban vállalta el a munkát az eredetileg becsült összegnél, ami 116,7 milliárd forint volt.

A portál szerint

a 29 kilométer hosszú szakaszon egy kilométer felújítása 4,37 milliárd forintba kerül, amivel ez lesz Magyarország legdrágább kilométerenkénti vasútvonala.

Az Átlátszó emlékeztet, a V-Híd Zrt. 2018-ban került Mészáros Lőrinc tulajdonába, azóta pedig olyan sebesen szárnyal, mint az általa alapított 2Rule.

Beszédes számok következnek:

  • 2016-ban a V-Híd éves nettó árbevétele 1,9 milliárd forint volt,
  • 2017-ben már 23,8 milliárd,
  • 2018-ban 46,9 milliárd,
  • 2019-ben pedig 33,7 milliárd forint.