A franciákat tartja a legesélyesebbnek a végső győzelemre az Alfahír szerkesztősége

A franciákat tartja a legesélyesebbnek a végső győzelemre az Alfahír szerkesztősége

Egy év halasztással, de pénteken elindul a páneurópai labdarúgó-Eb a Törökország - Olaszország mérkőzéssel. A kontinenstorna előtt minden futballkedvelő igyekszik megtippelni a végső győztest, nincs ez másképpen a szerkesztőségünk tagjainál sem. 

Három kérdést tettünk fel kollégáinknak a torna kapcsán:

  1. Szerinted ki(k) a torna favoritja(i)?
  2. Ki lesz a torna legjobb játékosa és a gólkirály?
  3. Hogyan fog szerepelni a magyar nemzeti csapat?

Természetesen kezdjük az Alfahír csapatkapitányával, megbízott főszerkesztőjével, Sarkadi-Illyés Csabával, aki elmondta, hogy a magyar csapat mellett, a belgák sikeréért fog szorítani, illetve a "tiszteletbeli magyaroknak". 

  1. Három válogatott emelkedik ki a mezőnyből, Belgium, Anglia és Franciaország. Én ezen az Európa-bajnokságon is a belgák győzelmének szorítok, ez a generáció megérdemelne egy tornagyőzelmet. A létszámbővítés miatt egyes válogatottaknak sokkal egyszerűbb lesz a dolga az egyenes kieséses szakaszban, míg mások nem kedvezett a "szerencse". Belgium jól járt, ha nyeri a B. csoportot, akkor egy csoport harmadikat fog kapni, a negyeddöntőben pedig várhatóan az olaszok (vagy a C. csoportból valamelyik csapat, amelyik nem Hollandia) következnek - de az ő legyőzésük sem jelenthet gondot. Így viszont lesz egy francia-belga elődöntő. Angliának jóval nehezebb lesz elvergődnie a döntőig; például hiába nyeri meg a csoportját, a nyolcaddöntőben máris a "magyar csoport" második helyezettjét kapja meg ellenfélnek. Érdekes lesz az is, hogy lesz-e matek, mint mondjuk 5 évvel ezelőtt, amikor Portugália véletlenül sem akarta megvernie a mieinket, így lett egy furcsa 3-3 a vége, és Dzsudzsákék meccselhettek a belgákkal.

    Ugyanakkor szokás szerint most is kiscsapatnak fogok szurkolni - így a magyarok mellett a tiszteletbeli magyaroknak, Észak-Macedóniának is drukkolok, hogy lehetőleg minél nagyobb durrantsanak. Bár sajnos csak egy játékos képviseli az NB1-et az ukrán nemzeti csapatban, mindenesetre a torna feketelova Ukrajna lesz.

     
  2. Ha felépül, és Belgium hozza ez elvárt eredményt, akkor Kevin De Bruyne lesz a hivatalos MVP, szerintem ehhez nem fér kétség. Ugyanakkor sok új fiatal játékos nevét fogjuk megtanulni, főleg a friss Bl-győztes Chelseanek köszönhetően. Ha kell tippelni gólkirályt, most nem kockáztatok: Romelu Lukaku (Belgium), Kylian Mbappé (Franciaország).
     
  3. Ha nem omlanak össze, óriási lehetőség ez arra, hogy biztosítsák a NER újraválasztását 2022-ben. Vagy legalábbis arra mindenképp óriási sansza lehet a magyar válogatott játékosainak, hogy klubszinten feljebb lépjenek. Hiszen az F-csoportot mindenki nézi majd, és akár rajtunk is múlhat, hogy valamelyik futballóriás nem jut tovább a négyesből.

    Gulácsi Péter Európa-klasszis, Willy Orbán pedig posztja egyik legjobbja a Bundesligában, rájuk támaszkodhat a csapat. Most itt az ideje, hogy Nagy Ádám is megmutassa, hogy sokkal, de sokkal több van benne, mint a Bristol City... A legnagyobbat szerintem Szalai Attila fog menni a csapatból. Az a srác elképesztően sokat fejlődik, szinte napról-napra. Személy szerint annak szurkolok, hogy ez az Eb az ő tornája legyen, és még magasabb polcra kerüljön az európai klubfociban.

    Hogy mit érezhet Szoboszlai Dominik, abba bele sem merek gondolni. Gólt fog szerezni a válogatott, és biztosnak tartom, hogy nem lesz -10-es a gólaránya. 

Szerkesztőségünk hölgy tagja, Laszkács Denise szerint a belgák és a franciák dominálhatnak leginkább az Eb-n, a magyar csapattól pedig azt várja, hogy rendkívül motivált lesz a csoportmeccsek során.

  1. Belgiumot és Franciaországot tartom favoritnak, a keret minősége és mélysége alapján azonban inkább utóbbi felé billen a mérleg nyelve.
     
  2. Mivel általában a végső győztes tagjai közül kerül ki, így szerintem a francia középpálya motorja, N'Golo Kanté lehet a befutó. A torna gólkirályaként pedig Romelu Lukakura tippelnék.
     
  3. Papírforma alapján továbbjutási reményeink nem lehetnek a csoportban, bár erre legutóbb is rácáfoltunk. A mostani 3 ellenfél viszont valóban a futball csúcskategóriájához tartozik, ennek ellenére a hazai miliő és szurkolósereg támogatásával pofozógépek és könnyű prédák semmiképp nem leszünk. Sőt, egy pontot elcsíphetünk bárkitől, erre a nyitó meccsen a portugálok ellen akár jó esély is mutatkozhat. Minden azon múlik, hogy a hazai pálya előnyét hogyan fogják kezelni a fiaink.

Köller Kristóf szerint a magyar csapat az esélytelenek nyugalmával vághat neki a tornának, ami akár, még jól is elsülhet számukra.  

  1. Anglia - Fölényesen nyerte a selejtező csoportját, fiatal, erős, egységes csapatot alkotnak, kiváló támadókkal, viszonylag nyerhető csoportba kerültek, így megérett a válogatott az első Eb-győzelmükre.
    Olaszország - Fölényesen nyerte a selejtező csoportját, kiváló védelemmel bír, amit jól mutat, hogy a legkevesebb gólt kapták a selejtezőben. Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen kemény ellenfeleket kaptak, de még így is jó esélyük van a továbbjutásra.
    Németország - Erős csoportba kerültek, ha elkapják a fonalat az elején oda érhetnek a döntőbe. Mellettük szól az is, hogy összeszokott csapatról van szó.
    Spanyolország, Portugália, Belgium - A spanyolok magabiztosan nyerték a selejtezőt, ráadásul az előzetes információk szerint nyerhető csoportot fogtak ki. A portugálok másodikok lettek a selejtezőben, de Eb-címvédőként és UEFA Nemzetek Ligája győztesként van esélyük az újbóli végső győzelemre. Erős csoportba kerültek, szerencsével tovább mehetnek, ráadásul Cristiano Ronaldo az még mindig Cristiano Ronaldo.
    Belgium masszív csapat, magabiztos volt a selejtezőben és a legkevesebb gólt kapták, nyerhető csoportba kerültek, ráadásul aranygenerációként hivatkoznak a jelenlegi felállásukra, így, mikor, ha most nem!?

     
  2. Harry Kane - az angol bajnokság gólkirálya, a selejtezősorozat legeredményesebbje volt 12 góljával 8 meccsen. Mágnesként rakja a labdát a kapuba, mindemellett kiválóan bánik a labdával, ami mellett kitűnő kiszolgálók segítik majd a kiteljesedését. Esélyes a gólkirályi címre, még a torna legjobbja is lehet. C. Ronaldo - 36 évesen is profin teljesít, jelzi ezt az olasz bajnokság gólkirályi címe is. A válogatottja gólrekordere, bárkinek képes betalálni a hálójába. Kylian Mbappé - fiatal, gyors és ambiciózus, a francia bajnokság gólkirálya. Robert Lewandowski - a német bajnokság gólkirálya, a világ egyik, ha nem a legjobb csatára. Hátránya annyi lehet, hogy a lengyel csapat nem világverő együttes, bár itt "csak" Európát kell legyőzniük Luka Modric, Toni Kroos, Bruno Fernandes - tökéletes játék szervezők, bennük lehet a plusz, hogy átsegítsék csapatukat a nehéz helyzeteken, a torna játékosa címre jócskán esélyesek.                                       
  3. Magyar esélyek - A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) által végzett kutatás alapján nem sok esélyünk van, az erősorrend alapján harmadikok lettünk - igaz hátulról -, csak 2 országot előztünk meg, Észak-Macedóniát és Finnországot. Csoport ellenfeleink Franciaország (1.), Németország (2.) és Portugália (5.), akik mind esélyesebbek nálunk a szorzók szerint. Kimondható, hogy a legnehezebb, halálcsoportba kerültünk. Ugyanakkor hosszú idő után 2016-ban kijutott válogatott lelkesedéssel megmutatta, hogy egy ilyen tornán nem szabad leírni senkit. Többek között a végső győztes portugálokat is megszorongattuk (3-3) és elsők lettünk a csoportunkban.
    A legnagyobb hiányzó a fiatal Szoboszlai Dominik, sajnos nem épült fel a sérüléséből, így egy ilyen intenzív tornán nem tud részt venni. A másik legnagyobb hiányzó Hangya Szilveszter, aki boka sérülés miatt esett ki az utolsó pillanatban. Tehát két alapember nélkül kell helytállnunk. Az esélytelenek nyugalmával vághatunk neki a tornának és ez még jól is elsülhet. Számunkra nem is az a fő, hogyan szerepelünk, hanem, hogy folyamatos résztvevők legyünk. Persze öröm lenne látni a csapatot újra a csoport élén, reálisan nézve viszont bérelt helyünk van a csoport másik végén. Egy stabil helytállással, hajtós meccsek után biztos elismerően beszélhetnénk a csapatunkról az Eb után, bármi is lesz.

Dobos Zoltán szerint a magyar szurkolótábor óriási erőket mozgósíthat a fiainkban a legjobb együttesek ellen is.

  1. A torna favoritját nagyon nehéz megtippelni, könnyen lehet, hogy valaki végigbukdácsolja ikszekkel a csoportmeccseket, majd megtáltosodik. A franciák, portugálok nagyon esélyesek, de sosem lehet leírni a brusztolós németeket, vagy épp a nagy számok törvénye alapján egyszer már kijöhet a lépés az angoloknak is! Szóval bármelyikük lehet ezüstérmes a magyarok mögött! :)))
     
  2. Legjobb játékosra nem tippelnék, ahogy gólkirályra sem. Minden esélyes(ebb) csapatban van olyan sztárcsatár, akit nagyon nehéz fogni.
     
  3. Valljuk be, nehéz a csoportsorsolásunk. Ránézésre három dugó. De ugyanezt mondtuk 2016-ban is, mégis leültünk a meccs elé (vagy épp elzarándokoltunk Franciaországba) szurkoltunk, aztán láttuk, milyen szépen szerepeltünk! Úgyhogy ne írjuk le a fiúkat, és ne feledjük a 12. játékos szerepét sem! Ria, ria, Hungária!

A szerkesztőségünk rutinos tagja, Verebes Károly szerint a magyar válogatott képes lehet a továbbjutásra, akkor is, ha minden csoportellenfelünk favoritnak számít a kontinenstornán.

  1. Egyetértek Marco Rossival, hogy a mi csoportunkban az F-csoportban szereplő németek, portugálok és franciák odaérhetnek a döntőbe, tehát nekünk csak favoritokkal kell megküzdenünk. Azonban a spanyol válogatott is esélyes, valamint Hollandia. A hollandok régóta készülnek az újabb nagy dobásra és úgy látom most a rájuk jellemző erős és egységes csapat állhat fel az Eb-re. Ha sorrendet kellene kialakítani, akkor úgy gondolom, hogy Franciaország, Németország, Hollandia, Spanyolország és Portugália.
     
  2. Phil Foden Anglia, C. Ronaldo Portugália, Kylian Mbappé Franciaország.
     
  3. Képesnek tartom a mieinket a továbbjutásra. Mindhárom ellenfelünknél meglehetősen kifacsart játékosokat kell újra csúcsformába hozni, ami talán a legnehezebb feladat az ún. topcsapatoknál. A portugálok pontosan tudják, hogy milyen az, ha félvállról veszik az ellenfelet és a 2016-os Eb-n is futottak az eredmény után, amikor ellenünk játszottak. Tehát, egy döntetlenre jók lehetünk most is. A franciák és a németek ellen szerintem keményebb dió lesz. Ellenük fegyelmezett pontos játékkal lehet keresnivalónk és akár a győzelem is összejöhet valamelyikük ellen. A magyar csapat talán nem olyan erős, mint az előző Eb-n, de úgy látom Marco Rossinak fejben sikerült jól felkészíteni a válogatottat. Ha mentálisan erősek leszünk és egy kis szerencsénk is lesz továbbjuthatunk, utána pedig közhely, de bármi megtörténhet... 

Harmati András nem akart mély elemzésekbe bocsátkozni, úgy véli, azt inkább a "mondvacsinált" Tv-s szakértőkre hagyja.

  1. Franciaország fogja nyerni a tornát, mert nekik van a legerősebb keretük.
     
  2. Mpabbé a jelenlegi mezőny leggólerősebb játékosa, így ő lehet a gólkirály.
     
  3. 1 pontot várok a magyar csapattól, mert hazai pályán képesek leszünk legalább egyszer meglepetést szerezni.

Nagy Béla Ádám elszánt focirajongóként, a közelgő Eb-t már nagyon várja, s úgy véli, ezen a tornán komoly meglepetések is születhetnek.

  1. Elsősorban a franciák győzelmét várom. Hihetetlen, hogy milyen erősségű kerettel rendelkeznek, tulajdonképpen a legnagyobb veszélyt a gallokra az jelenti, hogy nem bírják el az esélyesség terhét. A belgák számára nyilván ez az utolsó lehetőség, de éppen az idős keret és a kifacsart játékosok miatt van bennük meg a kudarc lehetősége. A felkészülési mérkőzések legnagyobb meglepetése számomra a Squadra Azurra volt (olaszok). A csehek elleni 4 gólos győzelem is megmutatta, hogy az olaszok már réges-rég túlhaladtak a régi catenaccio focin és már egy szervezett és látványos támadó futballt játszanak. Érdemes kiemelni mindenképpen a portugálokat is, hiszen most erősebb kerettel rendelkeznek, mint 5 éve, pedig akkor Eb-t nyertek. A torna meglepetését az ukránok és a dánok hozhatják, mindkét csapat tehetséges fiatal játékosokkal rendelkezik. Az Eb legnagyobb kérdése az lesz, hogy a minden eddiginél sűrűbb szezon mennyit vett ki a legnagyobb játékosokból, így nem volna meglepetés, ha már az elején kihullna néhány nagyobb/esélyesebb csapat.
     
  2. Nem kockáztatok nagyot, ha azt mondom, hogy Kylian Mbappé lehet a torna legjobb és leggólerősebb játékosa. Bár, még mindig csak 22 esztendős, de már most a franciák egyik legnagyobb vezére. Persze odaérhet Harry Kane, Kevin De Bruyne vagy Ciro Immobile is. 
     
  3. Bevallom, most kevésbé vagyok bizakodóbb, mint 5 esztendővel ezelőtt, pedig a mostani válogatott erősebb, mint a 2016-os volt. Sajnos kőkemény csoportba kerültünk, hiszen az Eb-címvédő, portugálok, a Vb-címvédő franciák, illetve a 2014-es Vb-győztes németekkel vagyunk egy csoportban. 

    Az öt évvel ezelőtti kontinenstorna megmutatta, hogy szervezett játékkal még a legkeményebb ellenfelekkel szemben is lehet keresnivalónk. Marco Rossi személyében pedig olyan edző ül a kispadon, aki bármikor képes újat előhúzni. A csapat szervezettsége, a labda nélküli játék, illetve a high pressing terén is rengeteget fejlődött a válogatottunk. Szerintem a kezdőcsapatunk: Gulácsi - Fiola, Botka, Orban, Szalai A., Varga K. - Schafer, Nagy Ádám, Kleinheisler - Sallai, Szalai Ádám lesz.

    A csoportmeccseken minden perc ajándék lesz ilyen nagyszerű ellenfelek ellen. Felesleges továbbjutást elvárni a csapattól, szerintem a tisztes helytállás fontosabb lesz. Bármi is lesz az eredmény, Marco Rossit és az együttest hagyni kell tovább dolgozni. S ha 1-2 pontot akár szereznénk is, akkor legalább ismételten megismerhetjük azt az érzést, hogy milyen jót is lehet bulizni a Körúton. Úgy vélem, ez sokkal fontosabb, mint az, hogy térdepel-e a válogatott a mérkőzések előtt.