A fideszes kétharmad dönthet Jakab Péter 10 milliós büntetéséről

Jakab Péter, parlament
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 25-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Kövér László benyújtotta Jakab Péter megbüntetéséről szóló határozatot, amelyben részletesen kifejti a fideszes házelnök, hogy miért bírságolta meg a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét. 

A határozatra azért került sor, mert a Jobbik elnöke a mentelmi bizottság után az Országgyűlést kérte a négyhavi tiszteletdíjával egyenlő mértékű bírság hatályon kívül helyezésére.

A házelnök indokolása szerint az Országgyülés 2021. május 17-i ülésnapján Jakab Péter napirend előtti felszólalása során a következő kérdéssel fordult a kormánypárti képviselőkhöz:

"Jut eszembe. mi a helyzet a rabszolgatorvénnyel, ficsúrok?"

Kövér szerint ülésvezető elnökként eljárva a házelnök felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy tartózkodjon a sértő kifejezések használatától, ellenkező esetben megvonja töle a szót.

Kövér László azt írta, hogy

„a jogkövetkezmény mértékét arra figyelemmel állapította meg, hogy a képviselő a kirívóan sértő kifejezést és a fegyelmi jogi rendelkezésekbe ütköző magatartást az ülésvezetői felszólítások ellenére, sőt azokat bírálva használta, illetve folytatta tovább."

A többoldalas dokumentumban a fideszes képviselő felidézte, hogy a Mentelmi bizottság korábban úgy döntött, hogy

megállapításra került, hogy a házelnöki döntésben foglalt tiszteletdíj-csökkentés mértéke – ellentétben azzal a képviselői állítással, miszerint politikai indokok motiválták a döntés meghozatalát – a törvényben meghatározott házszabályi rendelkezések megsértésének súlyára tekintettel, az Ogytv. 46/D §-a és a 47. § (1) bekezdés e) pontja alapján került megállapításra.

A határozatban szerepel az is, hogy az Országgyűlés a házelnök döntését hatályában fenntarthatja vagy hatályon kívül helyezheti. Jelen határozati javaslat egyaránt alapját képezheti mindkét döntésnek, mivel elutasításával az Országgyűlés a házelnöki döntést hatályon kívül helyezi. Ugyanakkor elfogadásával hatályában fenntartja. Ez utóbbi esetben a képviselő tiszteletdíja a házelnöki döntésben megállapított mértékben csökken - olvasható a határozatban.

Kövér László megsértődött a ficsúrozáson, néhány mondat után lenémította Jakab Pétert a Parlamentben

Lenémította Jakab Péter Jobbik-elnök mikrofonját Kövér László házelnök az Országgyűlés hétfői ülésnapján, miután az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje nem csak a fideszes képviselőket, hanem magát Kövért is kritikával illette. Jakab Péter napirend előtti felszólalásában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterről kezdett beszélni, egyszerűen „luxus-külügyminiszternek" nevezve és úgy jellemezve, hogy, „tudják, a jachtozós".