Kutatás: a többség a tervezett szja-visszatérítést választás előtti pénzosztásnak tartja

Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 10-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar választókorú lakosság 52 százaléka valamilyen megfontolásból, de ellenzi az új, családosoknak járó támogatást, az szja-visszatérítést. Azt csak a fiatalok, a középfokú végzettséggel bírók és a falusiak szűk többsége támogatja

– derül ki a Napi.hu és a Pulzus Kutató legújabb reprezentatív felméréséből.

Mint megírtuk, Orbán Viktor szerdán a Világgazdaság konferenciáján jelentette be, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, akkor a gyereket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, legalábbis az átlagjövedelem szintjéig. A kormányfő számításai szerint ez 550-580 milliárd forintot jelent.

A gyermekesek jövő év elején visszakaphatják az idei SZJA jó részét, de még véletlenül sem lesz választási költségvetés, ááá, dehogy!

A szerda délutáni kormányülésen fognak dönteni arról, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, akkor a gyereket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, legalábbis az átlagjövedelem szintjéig - közölte Orbán Viktor a Világgazdaság által Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a HVG tudósítása szerint.

A 18 év feletti népességre reprezentatív felmérés rámutatott, hogy

  • mindössze 25 százalék szerint támogatható az intézkedés, mert a pénz mindenkinek jól jön,
  • 23 százalék viszont úgy gondolja, hogy azért jó ez a lépés, mert azzal elismerik a gyereket nevelőket;
  • a megkérdezettek 40 százaléka úgy véli, ez csak egy voksszerző lépés a 2022-es választások előtt,
  • 12 százalék pedig elutasítja, mert igazságtalan lépésnek tartja.

Nemek szerint úgy alakulnak az arányok, hogy míg a nőknél csak 39 százalék tartja választás előtti osztogatásnak a tervet, addig a férfiaknál ez 44 százalék. Lakóhely szerint vizsgálva a válaszokat pedig látható, hogy a legjobban – 17 százalék – a megyeszékhelyeken élők vélik ezt igazságtalan lépésnek. 

A budapestiek 44 százaléka választási osztogatásnak tekinti az intézkedést.

A falusiak 27 százaléka szerint jár a plusz pénz.

Érdekesség, hogy Jakab Péter Jobbik-elnök csütörtökön arról posztolt, hogy a Fidesz gyakorlatilag ellopta az SZJA visszafizetéséről szóló jobbikos javaslatot: korábban a magyar néppárt az átlag alatt keresők személyi jövedelemadójának elengedését javasolta, de erre a Fidesztől csak azt a választ kapta, hogy ilyen szakmaiatlan javaslatot még nem láttak, és egyébként is felborítaná a költségvetést, sőt lenullázná a Fidesz-kormány eddigi eredményeit.

Jakab: így lopta el a Fidesz az SZJA visszafizetéséről szóló jobbikos javaslatot

Íme, egy videó arról, hogyan gyaláz a Fidesz egy javaslatot, ha én nyújtom be, aztán hogyan nyúlja azt le - így mutatta be friss videóját Jakab Péter Jobbik-elnök. A felvétel arról szól, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az átlag alatt keresők személyi jövedelemadójának elengedését javasolta, de erre a Fidesztől csak azt a választ kapta, hogy ilyen szakmaiatlan javaslatot még nem láttak, és egyébként is felborítaná a költségvetést, sőt lenullázná a Fidesz-kormány eddigi eredményeit.