A védettségi kártya mellett Covid-biztosítást is kötnie kell annak, aki Ukrajnába megy

A védettségi kártya mellett Covid-biztosítást is kötnie kell annak, aki Ukrajnába megy

Péntektől szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak. Az ingázók szerint azonban nem elég a védettségi kártya, angol nyelvű oltási igazolás is kell, és a gyakorlatban az úgynevezett Covid-biztosítás nélkül sem léphetnek ukrán területre a külföldi állampolgárok – derül ki az ATV riportjából.

Habár elméletileg elég lenne bemutatni a határon a védettségi igazolványt, mégsem ilyen egyszerű a dolog, a határőrök ugyanis kérik mellé az oltás pecsétjét is, hogy milyen vakcinát kapott az illető.

Miután nem rendelkeznek QR kód olvasóval az ukrán határőrök, ezért a kiutazó magyaroktól kérik az orvos által kiállított oltási igazolást, amely tartalmazza a második vakcina beadásának dátumát, ráadásul angol nyelven

- számolnak be róla az összeállításban. De ez még nem minden: az Ukrajnába belépőknek

kötniük kell egy úgynevezett Covid-biztosítást is, ami 350-400 hrivnya, vagyis körülbelül 3500-4000 forint, és csak 15 napig érvényes.

Az országból hazatérőknek pedig sok esetben hosszú időbe telik, míg átérnek a határon, mivel létszámhiány van az ukrán határőrségnél.