A járvány miatti gazdasági válság 9 millió gyermeket taszított rabszolgasorsba

A járvány miatti gazdasági válság 9 millió gyermeket taszított rabszolgasorsba

A legújabb ENSZ-jelentés szerint világszerte 9 millióval nőtt meg azoknak a gyerekeknek a száma, akik gyermekmunkára kényszerülhetnek a gazdasági krízis miatt - írja a liner.hu.

Az ENSZ legutóbbi közleményéből kiderült, hogy a gyermekmunkások száma 2021-re 160 millióra nőtt, és ha nem tesznek időben a helyzet enyhítése kapcsán, akkor 2022-re további 9 millió fiatal juthat ugyanerre a sorsra.

A koronavírus-járvány megpecsételte a szegényebb sorsú országokban élő gyerekek jövőjét, ugyanis nehéz lesz kiutat találniuk a nyomorból, hiszen húsz éves negatív csúcsot döntöttek a lesújtó adatok.

Indiában a pandémia második hullámának megfékezése apropóján több mint 1,5 millió iskolát zártak be az országos zárlat alatt, mellyel 247 millió gyermek esett ki az oktatásból, amivel tovább mélyülhetett a krízis.

Az 5 és 11 év közötti korosztály esetében kiderült, hogy a gyermekmunka több mint 50 százalékát teszik ki, míg az 5 év 17 év közötti fiatalokról megállapították, hogy közülük 79 millióan dolgoznak olyan körülmények között, amelyekért nyugati államokban pereskedések és komoly jogi viták zajlanak.

A jelentésben hangsúlyozták, ha minden marad a régiben, akkor további 9 millió gyermek sodródhat mélyszegénységbe, így kizárólag munka mellett tudnak túlélni. A gyerekmunka nemektől függetlenül érinti a fiatalokat, és hiába dolgoznak gyakran napi 16 órát, képtelenek enyhíteni szüleik gazdasági válságán.

A legtöbb gyermek

  • a mezőgazdasági szektorban dolgozik (112 millió),
  • ezt követi a szolgáltatási iparágban tevékenykedő fiatalok (31,4 millió),
  • és a nehéziparban dolgozók száma (16,5 millió).