Nagybecskereken az épülő kínai gumiabroncsgyár ellen tüntettek, amihez 100 hektár termőföldet adott ingyen a szerb állam

Nagybecskereken az épülő kínai gumiabroncsgyár ellen tüntettek, amihez 100 hektár termőföldet adott ingyen a szerb állam

Polgárok, környezetvédők és politikai aktivisták gyűltek össze szombaton Nagybecskereken, a kínai gumiabroncsgyár előtt, mivel úgy vélik, a kínai befektetők és a szerb kormány folyamatosan megszegik a hatályos törvényeket és szennyezik a környezetet - számolt be a Szabad Magyar Szó portál. A befektetőnek ingyen adott az állam 100 hektár termőföldet.

A Linglong gyár előtt összegyűlt tüntetők szerint „levegőt, vizet és szabadságot” követeltek, a törvények betartását és betartatását, emellett azt ígérték, követeléseiket hétfőn átadják a belgrádi kínai nagykövetnek is.

A demonstrálók attól tartanak,nincs garancia arra, hogy a beruházók minden környezetvédelmi szempontra tekintettel vannak, illetve a számukra biztosított kedvezményeket nem látják megtérülni. A cikkben kiemelték, az külön olaj a tűzre, hogy a helyiek számára még a vezetékes ivóvíz sincs biztosítva, míg a gyár területén az üzemi szükségleteket kielégítő vezetékhálózat épül.

A hvg.hu azt írja, 2018-ban állapodott meg a szerb állam arról a kínai beruházóval, a Shandong Linglong vállalattal, hogy gumiabroncsgyárat építenek Bánát egyik legszegényebb térségében, Nagybecskereken, ugyanakkor Pekingben Aleksander Vucic egyszerre több szerződés megkötését is tervezte, összesen 3 milliárd dollár értékben. A nagybecskereki gyár építése már 2019-ben kezdődött el, azonban sok vita kíséri az építkezést,ami egyébként közel ezer munkavállaló számára ígér munkahelyet. Csakhogy szerintük átláthatatlan a beruházás. 

A tüntetésre a szerb kormányfő, Ana Brnabic is reagált, szerinte a tüntetések a luddista mozgalmak eredménye, a demonstrálók célt tévesztettek, mivel a beruházás jóvoltából a térségre fényes jövő vár.

Szerbia egyébként hagyományosan jó kapcsolatot ápol Kínával már évtizedek óta, amit a 16 közép-kelet európai állam és Kína közötti együttműködési megállapodás megerősített. Az együttműködés koordinálására együttműködési titkárságának megalakulását 2012-ben határozták el a „tizenhatok” Varsóban.