Miként készíthető el a kerti tó világítása önállóan? (x)

Miként készíthető el a kerti tó világítása önállóan? (x)

Fontolgatjuk már egy ideje, hogy a kerti tó világítását ki kellene alakítani? Azon is sokat gondolkodtunk már, hogy a munkát meg tudjuk-e oldani teljesen önállóan? Akkor ez a bejegyzés praktikus segítség lehet abból a szempontból, hogy végre a tettek mezejére lépjünk.

Megmutatjuk ugyanis a kerti tó világításának önálló megvalósításához szükséges szempontokat. Méghozzá egyaránt figyelmet szentelve a praktikummal, valamint az esztétikummal kapcsolatos elvárásoknak és szempontoknak.

Milyen előnyei lehetnek, ha meg tudjuk oldani a kerti tó esztétikus világítását?

Kezdjük a leginkább szembetűnő tényezővel, vagyis az esztétikum kérdésével. Ha a kerti tavat kellőképpen meg tudjuk világítani, azzal elképesztően sokat tudunk dobni a hangulatán és a kinézetén, méghozzá sötétedést követően is.

Ne lepődjünk meg rajta, hogy az igényesen megvilágított kerti tó környezetében egyre több és több időt szeretnénk majd tölteni. Ezenfelül ott van még a biztonság kérdése is. Ha a kerti tó látványos megvilágítást kap, akkor kisebb eséllyel eshet bele bárki, miközben a tó élővilágára is jótékonyan hathatnak a mesterséges fények.

Tényleg megoldható a kerti tó megvilágítása akár önállóan is?

A válasz egyértelműen igen. Persze a konkrét kivitelezéshez nem árt, ha el vagyunk eresztve némi kreatív vénával, emellett pedig a barkácsolás sem áll tőlünk túlságosan távol. Ugyanakkor vannak olyan szempontok is, amelyekre fokozottan érdemes figyelni.

Ügyeljünk például arra, hogy a kerti tó fényeinek az erőssége ne lépje át a képzeletbeli határt. Gondolnunk kell ugyanis nemcsak a tó élővilágára, hanem a környezetében élő növények és állatok életkörülményeire is.

Emellett persze az sem lényegtelen, hogy a kerti tó világításához egész pontosan milyen fényforrásokat és megoldásokat alkalmazunk. Merthogy a külső környezet erőteljes hatásaival mindenképp számolnunk kell ebben az esetben.

A kerti tó házilag történő megvilágításának praktikus lépései és megoldásai

Sokan a vízbe süllyeszthető lámpák alkalmazásával kezdik magát a kivitelezést. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy ez a fajta megoldás tartósan nem tud működni. Jobban járunk, ha ezzel ellentétben a tó környezetében helyezünk ki talajba építhető esztétikus lámpatesteket.

Mindezt értelemszerűen olyan erősséggel és méretben, amit a tó méretei leginkább indokolttá tesznek. Persze azt nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy válasszunk megfelelő IP védelemmel ellátott kültéri lámpákat a kivitelezéshez.

Ha így járunk el, akkor gyakorlatilag nem igazán tudunk majd hibázni. Pikk-pakk készen is lehetünk a kerti tó világításával olyan minőségben, amely mind az esztétikum, mind pedig a praktikum szempontjából is kifogástalan végeredményt ígér.