A magyar rendőrség szerint nem bűncselekmény, hogy a kínaiak magyar politikusokat, üzletembereket figyeltek meg

A magyar rendőrség szerint nem bűncselekmény, hogy a kínaiak magyar politikusokat, üzletembereket figyeltek meg

A Telex az iránt érdeklődött a hatóságoknál, hogy a tavaly ősszel kipattant kínai megfigyelési botrány nyomán indított nyomozásnak mi lett az eredménye. Mint arról lapunk is beszámolt, a távol-keleti nagyhatalom jelenlegi és volt diplomatákon, állami cégvezetőkön át kis startupok alapítóiig számos magyar állampolgárról gyűjtött adatokat. A Zhenhua Data azonban nemcsak nyilvános adatbázisból gyűjtött adatokat, hanem – ahogy azt lapunknak nyilatkozva Stummer János, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke fogalmazott –

műveleti tevékenységet is végeztek.

(Ez azt jelenti, hogy nem nyilvános adatgyűjtésről, például levelezés megfigyeléséről vagy telefonhívások lehallgatásáról is szó lehet. – A szerk.)

Ősszel a rendőrség közölte, a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított ismeretlen tettes ellen, személyes adattal való visszaélés vétsége miatt.

Kubatov Gábort, Kunhalmi Ágnest, Gyöngyösi Mártont és Orbán Viktor egyik lányát is megfigyelték a kínaiak

Politikusoktól és családtagjaiktól jelenlegi és volt diplomatákon, állami cégvezetőkön át kis startupok alapítóiig több mint hétszáz magyar név tűnik fel abban az adatbázisban, amely egy államközeli kínai cégtől szivárgott ki még szeptemberben.

A Telex kérdésére most az Országos Rendőr-főkapitányság azt válaszolta,

az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az eljárást – mivel a cselekmény nem bűncselekmény ­– 2021 februárjában megszüntette.

Szakértők szerint a hírszerzési célokat szolgáló gyűjtemény ritka betekintést ad a kínai adatipar működésébe – teszi hozzá a Telex cikke.