Orbán: a nemzetek Európája helyett európai szuperállamot építenek Brüsszelben

Orbán: a nemzetek Európája helyett európai szuperállamot építenek Brüsszelben

A miniszterelnök értékelése szerint a nemzetek Európája helyett európai szuperállamot építenek Brüsszelben, ezért ma a nemzeti alapon álló demokraták állnak szemben a birodalomépítőkkel, akik valójában a demokrácia ellenfelei is.

Orbán Viktor A magyar függetlenség napja című szombati konferencián mondott beszédében azt hangsúlyozta: "robogunk" egy birodalmi jellegű Európai Unió felé, a nemzetek Európája helyett egy olyan európai szuperállamot építenek Brüsszelben, amelyre senki sem adott felhatalmazást.

Kijelentette: európai démosz nincs, csak nemzetek vannak, démosz nélkül pedig nem lehet demokráciát építeni. Ezért - folytatta - a brüsszeli birodalom építése szükségszerűen vezet a demokrácia hiányához. "Amit mi szeretnénk, az valami egészen más. Mi a demokráciák demokráciáját akarjuk, amelynek alapját az európai nemzetek adják. Ne féljünk kimondani, mi nemzeti alapon álló demokraták állunk szemben a birodalomépítőkkel, akik valójában a demokrácia ellenfelei is" - fogalmazott.

A kormányfő azt is a leszögezte: közös gazdasági siker nélkül az unió szét fog esni. "Ezért nekünk, akik az Európai Unió hívei vagyunk, olyan politikát szabad csak támogatni, amely kizárólag a közös gazdasági sikerre összpontosít" - mondta.

Szokásos orbáni veszélyek leselkednek Európára

A következő évtized a veszélyes kihívások, a népvándorlások, a migráció, a járványok és pandémia korszaka lesz, ebben a veszélyes korszakban kell biztonságot teremteni és sikeresnek lenni a világgazdaságban - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a siker előfeltétele az európai demokrácia helyreállítása. A tagállamok nemzeti és alkotmányos identitásának védelme érdekében ezért új intézményt kell létrehozni, a tagállamok alkotmánybíróságainak bevonásával - mondta.

A kormányfő kijelentette azt is: az Európai Parlament zsákutcának bizonyult az európai demokrácia szempontjából, ezért jelentősen növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét. Azt javasolta: az Európai Parlamentbe a nemzeti törvényhozások küldjenek képviselőket, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének mintájára. A nemzeti parlamenteknek ezen felül jogot kell adni az unió jogalkotási folyamatának megállítására, ha úgy tapasztalják, hogy az nemzeti hatásköröket sért, vagyis be kell vezetni a "piros lapos" eljárást - közölte.

Az EU-nak a legjobb szabadságharcosok kellenek, vagyis a magyarok

Az Európai Uniónak ma újra a magunkfajta szabadságharcosokra van szüksége - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszédében kiemelte: ma van a magyar szabadság napja, harminc éve, hogy a hidegháborút megnyertük, és bebizonyosodott: a szocialista tábort összetartó egyetlen eszközt, a hadsereget és az erőszakot már nincs erejük bevetni a szovjeteknek. A közép-európai népek megnyerték a hidegháború utolsó csatáját - tette hozzá.

Hangsúlyozta: akkor "a szabadság nem beköszöntött, hanem kivívtuk, a kommunizmus nem megdőlt, hanem megdöntöttük, a berlini fal nem leomlott, hanem ledöntöttük, a szovjetek nem kimentek, hanem kiszorítottuk őket".

A miniszterelnök úgy fogalmazott, "ma is ugyanazok vagyunk, akik voltunk, Európa utolsó, máig élő szabadságharcosai", és Európa története nem megváltozott, hanem mi változtattuk meg.

Orbán Viktor szerint most sem magától javul meg, alakul át Európa, hanem nekünk kell megjavítani, átalakítani és visszavezetni a helyes, egykor sikeres ösvényre.