Könnyed holland és osztrák győzelem, a sógorok történelmet írtak

Könnyed holland és osztrák győzelem, a sógorok történelmet írtak

Ki-ki meccset játszott egymással a két hárompontos csapat a foci Európa-bajnokság C csoportjában: Ausztria és Ukrajna. Kényelmes döntetlennel valószínűleg mindkét csapat könnyen továbbjuthatott volna, a győztes viszont biztosan a legjobb tizenhat közé jut.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, de csak az osztrák csapatnak voltak komoly gólszerzési lehetőségei, mert az ukránok meglepően pontatlanul futballoztak. A 21. percben egy rögzített helyzet után az aktívabban, tudatosabban támadó Ausztria került előnybe: David Alaba szöglete után Christoph Baumgartner a védőjét megelőzve hat méterről kapásból a hálóba lőtt (0-1). Nyugati szomszédunk a szünetig növelhette volna a különbséget, de további helyzeteit elpuskázta.

A második félidőt némileg összeszedettebben kezdték az ukránok, ám ez nem volt elegendő számukra az egyenlítéshez, a szervezetten védekező osztrákok magabiztosan őrizték meg minimális előnyüket. Ausztria története során először jutott tovább az Európa-bajnokság csoportköréből.

A Ferencváros ukrán támadójátékosa, Olekszandr Zubkov vádlisérülés miatt nem szerepelt az ukránok keretében.

A csoport másik, gyakorlatilag tét nélküli meccsén a hatpontos, így biztos továbbjutó hollandok Észak-Macedónia együttesével meccseltek. Élvezetes első félidőt játszott egymással a két együttes. A már biztosan csoportutolsó északmacedónok búcsúzóul bátor futballal rukkoltak elő és a kissé motiválatlan házigazdák ellen szép támadásokat vezettek, helyzeteket dolgoztak ki és csak centimétereken múlott, hogy vezetést szerezzenek, ám Trajkovski gólját les miatt érvénytelenítették.

Az első hely tudatában játszó hollandok védekezésükre nem lehettek büszkék, labdaszerzés után viszont rendre gyors és veszélyes kontrákat vezettek, s ezek egyikéből a 24. percben megszerezték a vezetést, igaz, a rivális heves reklamálása közepette: Blind szerelt a holland 16-os előterénél, majd a megszerzett labdával a hazaiak gyors kontrát vezettek, aminek végén Malen gurított középre a második hullámban érkező Depay elé, aki a kapu jobb oldalába gurított. Blind szerelését vizsgálták, mivel talppal szerelte Goran Pandevet, akinek a lábát is eltalálta, ám végül megadták a találatot (1-0).

A korábbinál határozottabb játékkal kezdték a hollandok a második félidőt, s ennek gyorsan meg is lett az eredménye, Wijnaldum kétszer is betalált és ezzel eldöntötte a meccset. Először az 51, percben a macedón térfél közepén szerzett labdát a holland együttes, Berghuis azonnal a 16-os bal oldalán kiugró Depayhoz passzolt, aki az alapvonal elől középre gurított, az érkező Wijnaldum pedig a kapuba lőtt (2-0). Utána az 58. percben szép összjáték végén Depay lépet ki üresen a 16-oson belül, lövését azonban Dimitrievski bravúrral védte, a kipattanót viszont Wijnaldum a léc alá lőtte (3-0).

A 68. percben az egész stadion tapsban tört ki, társai pedig sorfalat álltak, amikor Goran Pandevet lecserélték. Az északmacedónok legendájának a mostani volt az utolsó meccse a válogatottban, melyben 122 találkozón 38 gólt szerzett, s ezzel mindkét mutatóban rekorder.

A C csoportban Hollandiának 9, Ausztriának 6 pontja van, mindketten továbbjutottak. Biztosan kieső a 0 pontos Észak-Macedónia, míg a 3 pontos ukránoknak nagy szerencse kellene, hogy a négy legjobb csoportharmadik egyike legyen.

(MTI)