Nem tetszik Brüsszelnek, hogy Orbán Viktor megnyirbálná az Európai Parlament jogköreit

Brüsszel
pixabay.com

Óriási botrányt okozott a nyugat-európai politikusok körében Orbán Viktor azon kijelentése, amely szerint korlátozni kéne az Európai Parlament jogköreit, hogy inkább a nemzeti törvényhozásokat „hozzák helyzetbe" - írja a Politico.

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli Twitteren arról írt, hogy 

ez csak olyannak jut az eszébe, aki nem tartja semmire sem a demokráciát.

Mint ismert, a magyar kormányfő szombaton azt mondta, hogy olyan szabályokra volna szükség, amelyek lehetővé teszik a tagállamok parlamentjeinek számára az EU jogalkotási folyamatának felfüggesztését, ha megállapítják, hogy nemzeti hatásköröket sértettek.

Orbán szerint "robogunk" egy birodalmi jellegű Európai Unió felé, a nemzetek Európája helyett egy olyan európai szuperállamot építenek Brüsszelben, amelyre senki sem adott felhatalmazást.

A magyar kormányfő az elmúlt hat évben folyamatosan a nem létező szabadságharcait vívja Brüsszel ellen. A korábban a magyar kormányzati plakátokra is tett belga Guy Verhofstadt szerint Orbán Viktor meg akarja kötni az Európai Parlament kezét, ahogyan azt korábban a magyar törvényhozással, a szabad sajtóval, az igazságszolgáltatással, a civil szférával, a tudománnyal és az oktatással, továbbá sok mással is tette. A belga politikus szerint ez az út a putyini diktatúrához vezet.