Berlusconi és Salvini közös jobboldali erő megszületésén dolgozik

Berlusconi és Salvini közös jobboldali erő megszületésén dolgozik

A jobbközép és a jobboldali erők közös pártba tömörülését szorgalmazta Silvio Berlusconi a Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke, aki erről Matteo Salvinivel, a Liga vezetőjével egyeztetett vasárnap este.

A két párt közlése szerint Silvio Berlusconi és Matteo Salvini munkavacsorán találkozott a Hajrá, Olaszország! elnöke Milánóhoz közeli, arcorei villájában. Berlusconi azután hívta meg Salvinit, hogy a Liga elnöke a párt szombaton, Rómában rendezett demonstrációján a jobboldali és jobbközép pártok egységét sürgette viták és megosztottság helyett.  

Silvio Berlusconi a Hajrá, Olaszország! vasárnap, interneten rendezett találkozóján mintegy felvezette a Matteo Salvinivel történt találkozó témáit. Kijelentette, hogy

a jobbközép és jobboldali erőknek - vagyis a FI-nek, a Ligának és a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvéreknek (FdI) - közös pártot kell létrehozniuk a 2023-as parlamenti választásokra annak érdekében hogy képesek legyenek az olaszok többségi képviselete és a stabil kormányzás biztosítására.

Berlusconi modellnek az amerikai Republikánus Pártot nevezte meg, amelyhez hasonló szerinte Olaszországban "a centrum és a demokratikus jobboldal egyesülésével" jöhet létre. Úgy vélte, hogy ez elengedhetetlen az olasz jobboldali erők erősítéséhez.  

Amikor összefogtunk, megnyertük a választásokat, de két választás között nem maradtunk egységesek: ez nem történne meg, ha közös párt tagjai lennénk anélkül, hogy lemondanánk saját pártjaink történetéről és identitásáról

- fogalmazott Berlusconi.

A 84 éves politikus kifejtette, hogy a Hajrá, Olaszország! 1994-es alapítása óta az ország iránti elkötelezettségnek és szeretetnek szenteli magát.

Most is a politikai színtéren vagyok, és szándékomban áll itt is maradni

- mondta Berlusconi, aki négyszer volt miniszterelnök. 

Az utóbbi egy évben a koronavírus-fertőzése miatt kialakult Covid-19 szövődményei többször kórházi kezelésre kényszerítették őt, orvosai pihenést írtak elő neki, de továbbra is aktív maradt. Elemzők szerint Silvio Berlusconi továbbra is a saját pártja és a jobboldali koalíció "igazi vezetőjének" számít, aki a végső döntéseket meghozza.

A Hajrá, Olaszország! és a Liga egyesülése azóta szerepel napirenden, hogy a két párt februárban csatlakozott Mario Draghi kormányához. A fúzió első lépése a FI és a Liga közös parlamenti frakciója lehet, amellyel a két párt a Draghi-kormány legerősebb parlamenti erejévé válik. Az egyesülési terveket a FI több politikusa fenntartással fogadta.

Silvio Berlusconi vasárnap is azt hangoztatta, hogy az egység nem jelenti a FI "felszámolását".

A felmérések szerint a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette FI és a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérek (FdI) koalíciója jelenleg majdnem ötven százalékon áll. A Hajrá, Olaszország! megközelíti a kilenc százalékot, a húsz százalék fölötti Ligát pedig utolérte az FdI, amely - nem lépve be a Draghi-kormányba - ellenzékben maradt.

(MTI)