Közel 23 ezer európai szeretne űrhajós lenni, legtöbben Franciaországból jelentkeztek a képzésre

Közel 23 ezer európai szeretne űrhajós lenni, legtöbben Franciaországból jelentkeztek a képzésre

22 589 ember jelentkezett online az Európai Űrügynökségnél (ESA) űrhajósképzésre – írja a 24.hu a BBC cikke nyomán. Legutóbb 2008-ban indítottak hasonló programot, most azonban 2,5-szer annyian regisztráltak, a női jelentkezők száma pedig 1287-ról 5419-re emelkedett.

Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója szerint lenyűgöző, hogy ennyien pályáztak, mint mondta, a számok azt jelzik, hogy óriási az érdeklődés Európában a világűr iránt.

Az ESA teljes munkaidőben négy-hat személyt fog leszerződtetni, további 20 ember pedig a tartalékosok közé kerülhet.

A tartalékosok akkor vehetnek részt küldetéseken, ha valamilyen különleges lehetőség adódik, például egy tagország a normál megállapodásokon kívül akar nemzeti űrmissziót indítani.

David Parker, az ESA emberes és robotizált küldetésekért felelős igazgatójának közlése szerint a parasztronauta-programba 257 ember pályázott, közülük 60 nő.

Az ESA idén az első szervezetté vált a világon, amely fogyatékossággal élő űrhajósokat kezdett el toborozni.

A portál cikke szerint 

  • a kiképzésre a legtöbben Franciaországból jelentkeztek (7137), vélhetően azért, mert jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó Thomas Pesquet misszióját átfogóan követi a francia média,
  • a második helyen Németország (3700),
  • a harmadik helyre pedig az Egyesült Királyság (1979) lépett.

A jelentkezők először pszichológiai teszteket fognak végezni, ezt pedig gyakorlati és pszichometrikus felmérések követik majd. Ezután az orvosi szűrés jön, majd két fordulóban interjúkat folytatnak. A becslések alapján a jelentkezési űrlapok vizsgálatát követően nagyjából 1500 emberrel kezdődhet meg a szigorú kiválasztási folyamat.

Az ESA arra biztatja azokat, akik nem vehetnek részt a szűrésen, gondolják végig, milyen egyéb módon járulhatnak hozzá az űrügynökség munkájához. Az elkövetkező öt évben ugyanis 500 új alkalmazottat akar felvenni a szervezet.

És ha már űrutazás: nemrég megírtuk, hogy egy meg nem nevezett licitáló 28 millió dollárt, azaz átszámítva nyolcmilliárd forintnyi összeget fizetett, hogy Jeff Bezossal és öccsével, Markkal az űrbe utazhasson.

8 milliárd forintnyi összeget áldozott arra egy licitáló, hogy az űrbe utazhasson

Egy meg nem nevezett licitáló 28 millió dollárt, azaz átszámítva nyolcmilliárd forintnyi összeget fizetett, hogy Jeff Bezossal és öccsével, Markkal az űrbe utazhasson - számol be az MTI. A győztes licitet a szombati árverés után a Twitteren tette közzé a Blue Origin, az Amazon-alapító Bezos űrcége.