Szlovákia a vásárolt 200 ezer orosz vakcinájából 160 ezren túlad és eladományoz

szputnyik
Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagja a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján Kecskeméten 2021. május 5-én.
Kép: MTI/Bús Csaba

Egy ideje már tudni, hogy Szlovákia azt tervezi, hogy túlad felesleges orosz vakcináin, azt azonban nem lehetett tudni, hogy pontosan mekkora mennyiségről van szó. A Paraméter most azt írja,

160 ezer adag Szputnyik V vakcinát adnak, adományoznak el, elsősorban nyugat-balkáni országoknak.

Szlovákiában 200 ezer adag oltóanyag áll rendelkezésre, de keddig mindössze 14 214-en jelentkeztek a nem regisztrált vakcinára, 8004 embert pedig már be is oltottak vele.

A szlovák kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy 160 ezer Szputnyik V vakcinát harmadik országokkal kötött kétoldalú megállapodások alapján értékesíti vagy eladományozza.

A portál cikke szerint Argentínát érdekli a Szputnyik megvásárlása, az adományozás iránt Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia és Albánia érdeklődik, Montenegró pedig mindkét megoldásra nyitott egy államközi megállapodás formájában.

Mint megírtuk, Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter szerint az ország lakosainak átoltottságát növelné, ha a lakosság egyes csoportjait kötelezően beoltanák.

Szlovákiában fontolóra vették a kötelező oltás bevezetését

A szlovák egészégügyi miniszter a DenníkN-nek beszélt arról, hogy a szaktárca fontolóra veszi a kötelező karantén alkalmazását azok számára, akik elhallgatják, hogy magas kockázatú országokból tértek haza. Vladimír Lengvarský szerint az ország lakosainak átoltottságát pedig növelné, ha a lakosság egyes csoportjait kötelezően beoltanák - számol be a Paraméter.